Foto: Shutterstock
Vai daudzdzīvokļu namu pagrabos var uzglabāt visu, kas ienāk prātā? Vai tomēr nē? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem raksta turpinājumā sarūpējis namu apsaimniekošanas un pārvaldīšanas uzņēmumu grupas "Civinity Mājas" Rīgas reģiona vadītājs Toms Lučins.

"Daudzdzīvokļu namu pagrabi un bēniņi nereti tiek pārvērsti par mantu glabātuvi un pat izgāztuvi. Parasti šāda situācija veidojas vecajās, sērijveida mājās, kur pagrabi ir kā tehniskās telpas un kur pēc ēkas projekta nav paredzētas noliktavas telpas, kas būtu piesaistītas konkrētam īpašniekam. Pagraba telpām nav konkrēta saimnieka, nav telpu sadalījums, kas būtu ierakstīts zemesgrāmatā un piesaistīts konkrētam īpašniekam, kurš ir atbildīgs par telpā glabātajām lietām un to atbilstību ugunsdrošības noteikumiem," tā Lučins. "Bieži esam cīnījušies ar dzīvokļu īpašniekiem, kas arī pazemes autostāvvietās tur ne tikai automašīnu, bet arī riepas, degvielas kannas, benzīna motorzāģus, grāmatu kastes utt. Ja šādā ēkā atnāk VUGD pārbaude, tad sods tiek uzlikts visai mājai un visiem iedzīvotājiem par to jāmaksā."

"Šobrīd Ministru kabineta noteiktumi Nr. 238 ''Ugunsdrošības noteikumi'' ir tādi, ka, ja pagrabs ir kā tehniska telpa un nav atsevišķi izveidotas noliktavas, kas attiecīgi ierakstītas zemesgrāmatā un nodotas lietošanā konkrētam īpašniekam, tad šādās telpās neko nevar glabāt un tur nav atļauta piekļuve visiem ēkas iedzīvotājiem. Tāpat, atbilstoši šā brīža būvnormatīviem, pagraba telpās, ja tur tiek glabātas mantas, jābūt ierīkotai ugunsgrēka atklāšanas trauksmes signalizācijai," atgādina Lučins.

Jautājumi un atbildes par pagrabiem

Ko darīt, ja visai ēkai ir viens pagrabs, bet katrs tomēr grib savu telpu? Kā iesaka Lučins, mājokļa iedzīvotājiem savā starpā par šo ir jāvienojas. Pagrabs būs jāizbūvē atbilstoši Latvijas būvnormatīviem (LBN), turklāt – jāņem vērā, ka, lai tiktu pie savas telpas, būs jāsaņem 66% īpašnieku pozitīvs balsojums. Vēl var vienoties, izbūvēt atbilstoši LBN un sadalīt īpašumu domājamās daļās, bet tādā gadījumā būs vajadzīgs 100% balsojums.

Vai esošos pagrabus īpašnieki var uzlabot/pārbūvēt? Vai arī tad tas jāsaskaņo? Esošos pagrabus, kā norāda Lučins, var uzlabot un pārbūvēt. Vajadzīgs projekts un saskaņojums gan ar īpašniekiem, gan būvvaldi.

Vai pagrabā var uzstādīt ledusskapi vai saldētavu? Jaunajos projektos ir cilvēki, kas nereti pagrabā novieto ledusskapi vai saldētavu. "To var darīt, saskaņojot ar mājas pārvaldnieku. Pagrabā jāierīko atsevišķa elektrības rozete un kontrolskaitītājs, kā arī jāvienojas par elektrības patēriņa apmaksu. Šādas papildus elektroierīces mājā var pieslēgt tad, ja mājas atļautā elektrības slodze pieļauj papildus pieslēgumus. Tas ir jāpārbauda un jāsaskaņo ar mājas pārvaldnieku," uzsver Lučins.

Ražas gaidās: vai daudzdzīvokļu namos var glabāt ražu? "Nav tāda likuma, kas neļautu glabāt pārtikas preces sev piederošā īpašumā. Tas nozīmē, ka mūsdienu pagrabos to teorētiski var darīt, taču iesakām to stingri nedarīt grauzēju vairošanās dēļ. Tas, ko var darīt – ierīkot saldētavu," tā Lučins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!