Foto: PantherMedia/Scanpix
Labākie smalkmaizīšu un kūku meistari visā pasaulē ir pazīstami ne tikai ar radošumu un kvalitatīvajām produktu sastāvdaļām, bet arī profesionālu pieeju darbam. Profesionāls cepšanas piederumu komplekts ļauj ikvienam aizrautīgam kulināram gūt labāko rezultātu arī mājas virtuvē, strādājot ar piederumiem, ko veidojuši un dizainējuši savas nozares profesionāļi.

Fiskars Functional Form cepšanas piederumu veidojuši starptautiski atzīti dizaineri, gatavošanas procesu tie padara ērtāku.

Komplektā ietilpst četri būtiski piederumi, lai smalkmaizītes un kūkas izdotos lieliskas: mīklas kuļamais, mīklas nazis, mīklas rullis un silikona otiņa.

Cepšanas piederumu ergonomiskie rokturi pieguļ rokai, nodrošinot ērtu leņķi darbam. Piemēram, silikona otiņa ar trīs iespējamajām pozīcijām nodrošina ērtu lietošanu un rezultātā - zeltainas un vienmērīgi noklātas smalkmaizītes. Arī mīklas nazis dažādos leņķos nodrošina minimālu piepūli, bet asimetriskais silikona naža gals spēj izturēt vairāk nekā 180°C temperatūru.

Mīklas kuļamais ir veidots no nerūsējošā tērauda un pārklāts ar silikonu un speciālu pārklājumu, kas samazina mīklas pielipšanu, turklāt tas ir dizainēts tā, lai aizsniegtu visus bļodas vai sķīvja stūrus.

Mīklas rullis, kas ieguvis dizaina balvas, ir izstrādāts, konsultējoties ar profesionāļiem. Tas ir pārklāts ar teflonu, tādēļ pat vislipīgākā mīkla tam nepielips. Mīklas rulli īpašu padara arī rokturi, kas izvietoti 70° leņķī gluži kā velosipēda stūre, tādējādi samazinot slodzi uz plaukstām. Šāds rokturu dizains ir ne tikai ērtāks, bet aizņem arī mazāk vietas nekā tradicionālie mīklas ruļļi.

Piedāvājumā izmēģināšanai šādas receptes:

Dateļkūka


Foto: Publicitātes foto

Nepieciešams: (18 - 22 porcijas)

250g žāvētu dateļu bez kauliņiem

200ml ūdens

100ml cukurs

200g sviests

2 olas

100ml somu biezpiena krējuma, skābā krējuma, vieglā skābā krējuma vai jogurta bez piedevām

1 ēdamk. vaniļas cukura

1 ēdamk. cepamais pulveris

1 ēdamk. cepamā soda

400ml miltu

Pagatavošana:

Sajauciet miltus, cepamo pulveri, cepamo sodu un vaniļas cukuru. Ievietojiet ūdeni un dateles nelielā katliņā un lēni sutiniet uz vidējas uguns līdz dateles kļūst mīkstas. Pievienojiet cukuru un samaisiet līdz tas izkūst.

Visu masu atstāj nedaudz atdzist, tad samaisa to ar sviestu, nedaudz uzputotu olu, skābo krējumu un sausajām sastāvdaļām. Mīklu ielej ar sviestu ieziestā cepamajā pannā ar apmēram 2.5l ietilpību. Cep 175°C apmēram vienu stundu.

Izņemiet kūku no krāsns un ļaujiet tai atdzist. Kūkas garša uzlabosies, ja to atstāsit vēsā vietā uz vienu vai divām nedēļām, ietītu follijā.

Pasniedziet kūku kā desertu kopā ar kafiju, tēju vai karstvīnu.

Recepte no Suomen Sokeri Oy, 1980


Zvaigžņveida smalkmaizītes


Foto: Publicitātes foto

Zvaigžņveida smalkmaizītes ir tradicionāls somu Ziemassvētku gardums, kas izgatavots no mīklas, biezpiena, sviesta un miltiem. Tās tiek sagrieztas kvadrātos, pildītas ar plūmju ievārījumu un tad salocītas zvaigznes formā. Līdz Ziemassvētkiem nav tālu - vari izmēģināt jau tagad.

Sastāvdaļas:

250g sviests

250g mīksta un laba biezpiena

250g miltu

1-2 olu dzeltenumi

plūmju vai aprikožu ievārījums

plūmju pildījums:

100ml plūmes bez kauliņiem

100ml ūdens

(kanēlis)

(vaniļas cukurs vai vaniļas ekstrakts)

Plūmju pildījuma sagatavošana

Plūmju vai/un aprikožu ievārījums, kas tiek izmantots smalkmaizītēs, var tikt pagatavots vairākas dienas iepriekš. Ielieciet plūmes bez kauliņiem vai aprikozes katliņā, pārlejiet ar ūdeni un pievienojiet cukuru. Augļos saduriet caurumiņus ar dakšiņu vai zobu bakstāmo kociņu. Katliņa saturu uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai, pēc tam uzlieciet vāku un ļaujiet maisījumam vārīties uz lēnas uguns 15 - 20 minūtes. Ik pa laikam apmaisiet, lai izvairītos no maisījuma salipšanas vai piedegšanas pie katliņa. Lielākā daļa šķidruma uzsūksies augļos vārīšanas beigās.

Masu sakuliet ar rokas blenderi. Ja vēlaties iegūt vienmērīgāku masu, variet to izberzt caur smalku sietu. Ar karoti sapildiet ievārījumu tīrās burkās, kas sterilizetas ar karstu ūdeni. Burkas cieši aizveriet un lieciet ledusskapī.

Smalkmaizīšu mīklas sagatavošana

Nolieciet sviestu istabas temperatūrā. Ar dakšiņu saspaidiet biezpienu, līdz tas pieņem vienmērīgu masu. Ar roku samaisiet mīksto sviestu ar biezpienu, pievienojiet miltus un uzmanīgi tos iemaisiet. Maisiet tikai tik daudz, lai visas sastāvdaļas būtu sajaukušās. Mīklu izvietojiet plānā, plakanā kvadrātā, ietiniet pārtikas plēvē un ielieciet ledusskapī sacietēt.

Smalkmaizīšu veidošana

Iztiniet mīklu un sadaliet divas daļās, lai to varētu ērtāk izrullēt. Vienu daļu ietiniet atpakaļ pārtikas plēvē un atstājiet ledusskapī.

Cepamo papīru plānā kārtiņā apkaisiet ar miltiem un uz tā novietojiet otru mīklas daļu. Arī to nedaudz apkaisiet ar miltiem un pa virsu uzklājiet otru pergamenta papīru. Izrullējiet mīklu apmēram 5mm plānu, kvadrāta formā.

Šajā posmā varat salocīt mīklu trīs kārtās, līdzīgi kā kārtaino mīklu, un izrullēt vēlreiz, tad atkārtot locīšanu un izrullēt vēlreiz, jo tas palīdzēs iegūt kārtaināku tekstūru.

Uzmanīgi noņemiet augšējo pergamenta kārtu. Aplīdziniet mīklas malas un sadaliet to vienāda izmēra kvadrātos, apmēram 8x8 cm. Katra mīklas kvadrāta stūrīšus ielociet uz centru. Centrā ielieciet apmēram vienu ēdamkaroti (vai nedaudz mazāk) ievārījuma. Ielociet katru otro kvadrāta stūrīti uz centru, lai izveidotu spirālveida formu. Nostipriniet mīklas galus, izmantojot ūdeni kā līmi.

Izņemiet no ledusskapja otru mīklas daļu un atkārtojiet to pašu izrullēšanas un griešanas procesu. Ja mīkla sasilst un rokās paliek lipīga, ielieciet to uz brīdi atkal ledusskapī.

Smalkmaizīšu cepšana

Novietojiet sagatavotās smalkmaizītes uz cepešpannas uz pergamenta papīra, pārklājiet tās ar pārtikas plēvi un uz brīdi atstājiet vēsā vietā, lai tās iegūst formu. Tikmēr uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 225 °C. Smalkmaizīšu virskārtu viegli apslakiet ar olas dzeltenumu un cepiet 10-15 minūtes vai līdz tās ir zeltaini brūnas un nedaudz uzpūtušās.

Tad ņemiet tās ārā, ļaujiet nedaudz atdzist un pasniedziet tās kopā ar tēju vai kafiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!