Foto: Shutterstock

Šogad no daudziem dārzkopjiem dzirdēts, ka pavasaris ir aukstāks, dārzos augi vēl nav modušies, un to apstiprina arī dārzkopības speciālisti. Kādas sekas vēlais pavasaris var atstāt uz gaidāmo ražu, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) mājaslapā skaidro LLKC vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils.

Kā atgādina Narvils, aprīlī bija dažas siltas dienas, kad termometra stabiņš pakāpās virs +15 grādiem pēc Celsija. Tas, kā atzīst speciālists, deva cerību, ka gaidāms skaists pavasaris – varēja sēt pākšaugus, dārzā bija patīkami strādāt, taču laiks pamazām kļuva arvien nejaukāks un nejaukāks, gaisa temperatūra noslīdēja līdz +10 grādiem, valdīja brāzmains vējš un un ik pa laikam atkal uzsniga sniegs.

"Apstākļos, kad tikai dažas dienas aprīlī gaisa temperatūra bija atbilstoša augu augšanai, augsnes temperatūra ilgstoši palika nemainīga, – nedaudz zem +10 grādiem pēc Celsija. Naktīs bija vērojamas arī salnas no -1 līdz -4 grādiem pēc Celsija.. Tādos apstākļos varēja notikt vien lēna veģetācija aukstumizturīgajām kultūrām un pumpuru briešana ogulājiem un augļu kokiem. Piemēram, simtajā gada dienā iesējot zirņus, pirmās dīgšanas pazīmes parādījās tikai ap 5. maiju. Tātad sadīgšanai bija nepieciešams teju mēnesis," norāda Narvils.

Tādējādi vēsais pavasaris ietekmēs visa iesētā sadīgšanas ātrumu. Ja tās ir aukstumizturīgās kultūras, piemēram, redīsi, salāti, dilles, pētersīļi, Austrumu zaļumu kultūras, – bažām pamata nav, ja sēkla ir kvalitatīva, noteikti sadīgs.

Dārzkopības speciālists novērojis, ka grūti šajā pavasarī sokas ar siltumu mīlošām kultūrām. Piemēram, stādiem jau ierasti sasēti tomāti, gurķi, paprika, ķirbji un kabači, taču to attīstībā izpalika tik būtiskais siltums. Izstādīšana siltumnīcās bija iespējama tikai, izmantojot papildus segšanu un sildīšanu, kas gan nerada augiem nepieciešamo komforta līmeni, un to attīstība ir ļoti lēna. "Domāju, ka kopumā ieguvēji būs tie, kas tomātus, gurķus, papriku un baklažānus izstādīs nākamās nedēļas sākumā, kad gaidāms jau stabils siltums," uzsver Narvils.

To, ko sals un sniegs nodarījis ogu un augļu dārzos, redzēsim tikai ziedēšanas laikā. Jau tagad redzams, ka sals mazliet skāris eksotisko augļu ziedpumpurus, nelieli bojājumi redzami arī citām jutīgākām augļu koku kultūrām, kurām apakšējie zari atrodas salnu darbības zonā. Ziedēšana kavējas visiem augiem. Neraugoties uz vēso un vēlo pavasari, ražas prognozes vēl ir pāragras, jo aizkavēta auga attīstība nenozīmē, ka gaidāma slikta raža, norāda LLKC eksperts. Turklāt šogad, atšķirībā no citiem gadiem, pietiekams ir mitruma daudzums, kas vairo cerību uz labu ražu ne tikai dārzeņu laukos un dobēs, bet arī ogu un augļu dārzos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!