No 27. līdz 31. augustam Latvijas Dabas muzejā notiks izstāde "Tomātu un veselības augu parāde 2014", kas tapusi sadarbībā ar Artūra Sildes Dārzkopības entuziastu klubu "Tomāts" un priecēs ar pārsteidzošu krāsu tomātiem.

Šogad izstādē apmeklētāju vērtējumam tiks piedāvāti vēl neredzētu krāsu tomāti, kopumā varēs apskatīt vairāk nekā 200 tomātu šķirņu. Kā ierasts, visiem būs iespēja ne tikai aplūkot bagātīgo izstādi, bet arī konsultēties ar profesionāļiem, ievērojamākajiem tomātu audzētājiem Latvijā.

Tomāts (Solanum lycopersicum) ir nakteņu dzimtas viengadīgs vai daudzgadīgs augs. Bioloģiski tā auglis ir oga, bet pārtikas nozarē tas tiek saukts par dārzeni. Lai arī ierasts domāt, ka tomāti ir sarkani vai dzelteni, tomēr tie var būt dažādās krāsās - violeti, oranži, balti, sarkani ar tumši zaļu svītrojumu, brūngani un vēl citos toņos.

Mūsdienās tomātus audzē visā pasaulē, īpaši plaši tomātus pārtikā izmanto itālieši, taču arī latviešu ikdienas ēdienkarte vairs nav iedomājama bez tomātu salātiem, tomātu zupas, tomātu mērces, tomātiem gaļas ēdienu pagatavošanā, garnēšanā un, protams, iecienītajām tomātmaizītēm. Arī Dabas muzeja kafejnīcā "Cielava" būs sarūpēts tomātu ēdienu piedāvājums.

Izstādes laikā visi interesenti aicināti apmeklēt izglītojošas lekcijas, kurās ar savu pieredzi dalīsies zinošie Artūra Sildes Dārzkopības entuziastu kluba "Tomāts" biedri. Lekcijas norisināsies muzeja 6. stāva konferenču zālē:

  • Trešdien, 27. augustā, plkst. 12.00 lekcija "Viss par tomātu audzēšanu'', vadīs Irina Hruškaja (krievu valodā);
  • Ceturtdien, 28. augustā, plkst. 12.00 lekcija "Lauka tomātu audzēšana", vadīs Austra Zaļuma (latviešu valodā);
  • Piektdien, 29. augustā, plkst. 12.00 lekcija "Paprikas un aso piparu audzēšana", vadīs Maija Čerjaka (latviešu valodā);
  • Sestdien, 30. augustā, plkst. 12.00 lekcija "Veselības augu audzēšana un pielietošana", vadīs Sarma Žarčinska (latviešu valodā).
Lekciju apmeklējums ar attiecīgās dienas izstādes ieejas biļeti. Izstādes atklāšana notiks 27. augustā plkst. 11.00 Latvijas Dabas muzeja 2. stāva izstāžu zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!