Netipiski garās vasaras dēļ daba izspēlējusi joku - Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī jau otro reizi šogad uzziedējušas magnolijas un Amerikas tulpjukoks, portāls "Delfi" uzzināja Botāniskajā dārzā.

"Kokaugu atkārtota ziedēšana nereti tiek novērota, ja pēc sausa perioda vasaras vidū seko nokrišņiem bagāta un silta vasaras nogale. Vasarā, sausuma dēļ palēninoties augšanai, augs sāk nobriest nākamai sezonai, tai skaitā nobriedinot ziedpumpurus. Ja pēc bada laikiem atkal iestājas labvēlīgi laika apstākļi, augs var uzziedēt, Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī tā šobrīd pa otram lāgam uzziedējis Amerikas tulpjukoks, Sulanža magnolija un magnoliju hibrīds "Susan" (attēlā), skaidro NBD direktors Andrejs Svilāns, piebilstot, ka visticamāk, otrā jaunība kokiem netraucēs ziemot nākamgad, bet tas esot atkarīgs no laika apstākļiem rudenī.

Atkārtota ziedēšana kokaugiem ir bīstama tad, ja tā notiek rudenī, kā tas dažkārt septembrī notiek ar zirgkastaņām, ābelēm un ķiršiem - šie koki ziemā var pat pilnībā aizied bojā.

"Interesanti, ka šādos gados ar augšanai nelabvēlīgiem laika apstākļiem vasaras vidū kokiem stumbrā var veidoties it divas gadskārtas. Tāpēc pat tik precīza koka vecuma noteikšanas metode kā gadskārtu skaitīšana var laiku pa laikam samelot par dažiem gadiem," stāsta Svilāns.

Galerijā: Magnoliju ziedēšana 2013. gada maijā LU Botāniskajā dārzā Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!