Foto: Shutterstock
Kamēr zemi vēl klāj sniega sega un līdz aktīviem dārza darbiem vēl jāpaciešas daži mēneši, varam jau sākt domāt, ko sēsim un stādīsim dobēs un siltumnīcās. Kad tas izlemts, var jau sagādāt sēklas, taču šajā sakarā ir dažādi priekšnoteikumi, kas jāievēro, lai no sēklām patiesi kas izaugtu, un pirkums neliktu vilties.

Kādas sēklas var jau šobrīd iegādāties, kam jāpievērš uzmanība uz iepakojuma, stāsta dārzkopības speciāliste Antra Balode.

Speciāliste stāsta, ka šobrīd ir ieteicamais laiks iegādāties to puķu sēklas, kurām ir ilgs veģetācijas periods – agerātus, balzamīnes, begonijas, celozijas, heliotropus, lobēlijas, nemēzijas, petūnijas, salvijas, verbenas u.c. Tās sēj no decembra beigām līdz marta sākumam kastēs, podos un audzē ar dēstiem, savukārt stādus izstāda dārzā pēc pavasara salnām – maijā, jūnija sākumā, lai jau ziedētu jūlijā un augustā. Lai arī šobrīd par dārza darbiem šķiet pāragri domāt, zinātāja skaidro, ka sēklu iegādi nevajadzētu atlikt uz vēlāku laiku arī tāpēc, ka pavasarī pieprasījums ir liels un pieprasītākās puķu sēklas var būt jau izpirktas.

Svarīgs noteikums – derīguma termiņš

Šajā laikā var atrast arī sēklu paciņas ar atlaidēm, taču ne vienmēr tas būs tas labākais pirkums, jo, iespējams, kvalitāte ir zudusi. Speciāliste skaidro, ka sēklu kvalitāti raksturo tīrība (vai nav putekļu vai citu sēklu piemaisījumu), dīgtspēja, 1000 sēklu masa, mitruma saturs, veselīgums (vai sēklas nav inficētas ar slimībām) un to derīguma termiņš. Profesionālām sēklām dīgtspēja ir augsta: 80-99 procenti. Sēklām, kurām beidzies derīguma termiņš, nevar garantēt augstu dīgtspēju un vienmērīgu dīgšanu, jo bieži vien tās nedīgst vai dīgst lēnāk nekā "svaigas" sēklas.

Daudzas sēklas ir F1 hibrīdi un tām ir augsta kvalitāte ar šķirnei atbilstošām īpašībām – ziedu un lapu krāsu, augstumu, ziedēšanas laiku u.c. īpašībām. Sēklu derīguma termiņu nosaka laboratoriski noteiktos dīgšanas apstākļos. Sēklu dīgtspēja (gados) ir atšķirīga dažādām puķēm, piemēram, agerātiem tie ir trīs, asterēm – viens, klinģerītēm – četri pieci, kosmejām – divi trīs, kresēm – četri, lauvmutītēm – trīs četri, lavaterām – trīs līdz pieci, magonēm – trīs, nigellām – divi trīs, petūnijām – divi līdz četri, salmenēm – trīs, samtenēm – četri, un saulespuķēm – divi līdz četri gadi.

Antra Balode norāda, ka Latvijā puķu sēklas neražo, tāpēc mūsu sēklu veikalos nopērkamās puķu sēklas visas ir importētās.

Foto: Shutterstock

Kā pareizi glabāt sēklu paciņas

Sēklu uzglabāšana ir atkarīga no iepakojuma (fasējuma). Jo hermētiskāk noslēgtas sēklas, jo ilgāk tās saglabās dīgtspēju. No iepriekšējiem gadiem pārpalikušās sēklas glabā oriģinālajā iepakojumā vai papīra paciņā vēsā vietā +5 līdz +10 oC temperatūrā.

Kāpēc ne visas sēklas izdīgst

Nereti visi šie priekšnoteikumi ir ievēroti, bet iegādātās sēklas tāpat neizdīgst. Kas pie vainas šādos gadījumos? Dārzkopības speciāliste skaidro, ka tas, vai sēkla dīgs vai nedīgs, atkarīgs no dīgtspējas, taču to ietekmē arī sēklas mitrums, sēšanas apstākļi, kas katram augam ir atšķirīgi.

Piemēram, kokveida heliotropai (Heliotropium arborescens) sēklu dīgtspēja ir 30 procenti, bet mitrums ne vairāk kā 12 procenti. Sēklas diedzē +18 grādu oC temperatūrā, gaismā, nepārklājot ar substrātu, un tās sadīgst 14-20 dienās. Pēc tam audzē vēsākā +13...+15 oC temperatūrā. Lauvmutīšu (Antirrhinum) sēklu dīgstspēja ir 50 procenti, bet mitrums ne vairāk kā 8 procenti. Tās labāk dīgst vēsākā temperatūrā (+15 oC) nekā siltā vietā un arī tām vajag gaismu. Leduspuķēm (Begonija × semperflorens) sēklu dīgstspēja ir 30 procenti, bet mitrums ne vairāk kā 10 procenti, un to dīgšanai vajag gaismu un siltumu +22...+24 grādu robežās.

Ne mazāk svarīgs ir substrāts, jo siltumā un mitrumā tajā savairojas dažādi kaitēkļi, kas bojā trauslo sējeņu dīgļsaknes. Puķu dēstiem īpaši postīgs ir trūdodiņš – maza, melna mušiņa, kas augsnē dēj oliņas, no kurām izveidojas sīki, balti tārpi, kas apgrauž saknes.

Ne visu firmu sēklu kvalitāte ir vienāda un pircējam vienmēr ir izvēle – pirkt dārgos, profesionālos sēklu fasējumus vai hibrīdo sēklu fasējumus, vai arī lētākas sēklu paciņas, kurās bieži vien ir 10 sēklas, kas ne vienmēr arī visas sadīgst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!