Foto: Shutterstock
Pavasarī aktīvi sarosās kurmji, kas izveido "kalnus" skaistajā zālienā. "Tavs Dārzs" no savas padomu vācelītes ir sarūpējis rakstus par to, kā cīnīties ar kurmjiem un nolīdzīnāt viņu nedarbus – rakumus.

Cīņa ar kurmjiem nav no tām vieglākajām, jo viņi ir ne tikai izveicīgi, bet arī gudri un spītīgi. Lai cīņu ar melno un samtaino pazemes iemītnieku uzvarētu, "Tavs Dārzs" ir apkopojis ekspertu un tautas ieteikumus, kurus varēsi izlasīt šeit Tikai liec aiz auss – kas vienam līdz, citiem nē.

Kurmji aiz sevis parasti atstāj arī "lielisku" mantojumu, kā rezultātā dārza saimniekiem jālauza galva, ko iesākt ar rakumiem. Skaidrs ir viens – izrakņāts zāliens nav nekāda rota dārzā, tāpēc to viennozīmīgi vēlams savākt, kā arī izlīdzināt augsni. Kā labāk izlīdzināt nelīdzenos kurmja rakumus, informāciju atradīsi rakstā zemāk.

Ja arī tev ir kāda lieliska metode vai ieteikums, kā atbrīvoties no kurmja un rakumiem, tad padalies ar to komentāru sadaļā vai arī e-pastā maja@delfi.lv.

Dārza kari: Pieci ieroči cīņai ar kurmi

Foto: Publicitātes foto


Ikvienam pieredzējušam dārzkopim ir zināms, ka kurmji ir ne tikai ļoti apņēmīgi, - ja reiz ieradušies sētā, tad tas ir uz ilgu, - bet arī nes labumu, tajā pašā laikā padarot trakus pārējos.

Lasīt vairāk

Kurmja rakumi dārzā: ko ar tiem iesākt, lai saglabātu zālienu

Foto: Shutterstock

Pēc sniega nokušanas zālājos daudzviet pavērās nepievilcīga aina, kuru rotā neskaitāmi kurmju rakumi. Tieši šajā sakarā vērsāmies pie Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākā speciālista dārzkopībā Māra Narviļa, lai noskaidrotu, kā pareizāk rīkoties, pirms iestājas pamatīga ziema ar biezu sniega segu, un, lai pavasarī varētu iesēt zālienu.

Lasīt vairāk

Dārza kari: Tautas metodes cīņai ar kurmi

Foto: Shutterstock

Cīņa ar negantajiem dārza racējiem allaž nav viegla – to iznīdēšanā un aizdzīšanā tiek pielietoti dažādi paņēmieni. "Tavs Dārzs" piedāvā pārbaudītas tautas metodes, kuras izmantot cīņā ar kurmi.

Lasīt vairāk

Kā padzīt kurmjus no dārza?

Foto: DELFI

"Mūsu ģimenes dārzu šogad jau paspējuši papostīt kurmji. Lūdzu, iesakiet kādu veidu, kā viņus padzīt no dārza!" "DELFI Māja un dārzs" jautā lasītāja Zanda.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!