Foto: PantherMedia/Scanpix
Dārziņa īpašnieki jau pēc pāris mēnešiem varēs sākt rosīties daiļdārzos, sakņu un augļu dārzos. Līdz tam brīdim vēl kāds laiciņš ir jāuzgaida, bet tagad jau var sākt domāt par sēklu iegādi un to, kādi instrumenti ir nepieciešami, lai dārza darbi būtu padarāmi raitāk.

Tas uzreiz nenozīmē, ka jāiegādājas vesela dārza instrumentu un citu piederumu kolekcija - iesākumā pietks ar mazumiņu. Iespējams, kādam vajadzēs vien kapli, lāpstu vai grābekli, bet citam būs lielākas prasības attiecībā uz to, kuri instrumenti ir nepieciešamākie dārza darbos.

  • Kā pareizi sagatavot, kopt un novērtēt dārza piederumus, lasi šajā rakstā.

Iedvesmojoties no portāla "Gardena", piedāvājam dārzā noderīgo instrumentu un lietu sarakstu:

Cimdi. Daudzi noteikti piekritīs, ka cimdi dārzā ir neatņemama sastāvdaļa. Tie aizsargā rokas, lai tās dārza darbu laikā netiktu kairinātas vai savainotas. Cimdi mēdz būt dažādi – sākot no gumijas līdz pat auduma, tāpēc izvēlies tos, kas ir atbilstošākie konkrētajiem dārza darbiem, jo viens cimdu pāris neder visām situācijām. Piemēram, neviens taču negriezīs rozes vai nepārstādīs sukulentus, ja rokās būs gumijas cimdi, kuriem cauri dursies asumi.

Maza rokas lāpstiņa. Kad pienāks lielais sēšanas un stādīšanas bums, tad mazā rokas lāpstiņa noderēs, lai izraktu nelielu bedrīti augam, kur to iestādīt. Maza rokas lāpstiņa ir ļoti laba alternatīva lielajai un smagajai lāpstai, bet tādā gadījumā jāliek aiz auss, ka ar mazo lāpstiņu dārzu uzrakt nevarēs.

Nezāļu dakšiņa. Visai neliels dārza instruments, bet tas palīdz ne tikai atbrīvoties no nezālēm, bet arī efektīvi uzrušināt zemi.

Lāpsta. Kas gan ir dārza darbi bez lāpstas! Tas ir lielisks palīgs, lai uzraktu zemi, jo, piemēram, ar mazo rokas lāpstiņu zemes rakšana var aizņemt neskaitāmas dienas un nedēļas. Atceries, ka nepieciešams izvēlēties komfortablu lāpstu ar labu rokturi, lai nesanāk mocīties ar to, ka, piemēram, lāpstas kāts ir pārāk garš, kā rezultātā ir ļoti grūti aizsniegt pašu rokturi.

  • Savukārt šeit varēsi izlasīt ieteikumus pareizai rakšanai.

Dakšas. Kā norāda portāls, tad dakšas ir nezāļu dakšas lielāka versija, bet tikai ar asākiem zariem. Dakšu var izmantot, lai uzirdinātu zemi vai sadalītu lielos un cietos zemes gabalus mazākos.

Grābeklis. Šim dārza instrumentam ir vairāki pielietojumi. Viens no veidiem ir lapu nogrābšana un nopļautās zāles sagrābšana, bet vēl grābekli var izmantot augsnes irdināšanai un izlīdzināšanai.

Dārza šķēres. Iespējams, šis būs viens no rīkiem, kas tiks izmantots visbiežāk. Tikai atceries, ka ne visu var nogriezt ar šīm šķērēm, tāpēc izvērtē to, vai auga zari būs pietiekami smalki, lai nesalūztu šķēres. Tāpat atceries, ka dzīvžogu formēšanai ir paredzētas speciālas šķēres.

Zāles pļāvējs. Dārza darbi ir ne tikai par un ap rušināšanos puķu dobēs, bet arī zālāja pļaušanu dārzā. Neviens taču negrib, lai dārzs ieaug garā zālē. Šī iemesla dēļ jāizvēlas atbilstošākais zāles pļāvējs, kas krietni atvieglos šo vasaras sezonā regulāri veicamo pienākumu. Ir ļoti plašā zāles pļāvēju izvēle – sākot ar trimmeriem un beidzot ar zāles pļāvējiem-robotiem.

  • Šajā rakstā varēsi rast ieteikumus, kā izvēlēties piemērotāko mauriņa pļaujmašīnu.

Spainis vai ķerra. Savukārt "Tava Māja" iesaka dārzā noderīgo instrumentu sarakstā iekļaut arī spani vai ķerru, jo tie būs palīgs ne tikai zāles vai nezāļu savākšanā, bet arī augsnes vai augu pārvadāšanā.

Rokas zāģis. Tāpat "Tava Māja" šajā sarakstā iekļauj rokas zāģi, jo ar to varēs izzāģēt vecos un nokaltušos zarus, neliekot lietā elektrisko zāģi vai mazās dārza šķēres.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!