Foto: Shutterstock
Par tik veselīgām un uzturam vērtīgām aktualitātēm, kā dīgstu audzēšana, mēs nudien nevaram sūdzēties. Tieši tāpēc, aicinājām pieredzējušus dīgstu audzētājus dalīties savā pieredzē un padomos.

Lai arī līdz svaigiem zaļumiem dārzā vēl nedaudz jāpaciešas, veikalu vitrīnās ir jau pieejami pirmie spēka un enerģijas dīgsti, kā arī sēklas to audzēšanai mājas apstākļos. Lai noskaidrotu, kas ir šīs sezonas aktuālākie dīgsti un kā tos pareizi izaudzēt, apvaicājāmies Latvijā pieredzējušiem to audzētājiem – dīgstu audzēšanas uzņēmuma ''Vecapēni'' vadītājam Mārtiņam Kaugaram un zemniecei Ilze Lipskai, kas īpaši aizrāvusies ar dažādu dīgstu audzēšanu. 

Dīgstu izvēle

Tā kā Mārtiņa Kaugara uzņēmums ik dienu nodarbojas ar dīgstu audzēšanu, jautājām, kurus no plašā piedāvājuma dīgstiem ir vislabāk audzēt tieši tagad – janvārī un februārī? Ņemot vērā to, ka šobrīd saules gaisma ir ļoti ierobežotā daudzumā, tad mājas apstākļos vislabāk izdosies izaudzēt sēklas vai kreses, kas aug nelielos apjomos, piemēram, redīsu un sinepju. Ilze Lipska, kas ir pieredzējusi dīgstu audzētāja mājas apstākļos, iesaka izvēlēties kādus no vieglāk audzējamiem dīgstiem – pupiņas, lucernu, kas neprasa īpašus apstākļus. "Šobrīd ir aktuāli visi zaļie un svaigie dīgsti, jo mūsu sirds jau dzīvo pavasarī, tāpēc zaļumi uz šķīvja sniegs ne tikai enerģiju, bet arī tik ļoti nepieciešamos vitamīnus," stāsta Ilze. Diedzēšanai piemērotas būs dažādas labības un pākšaugu sēklas, piemēram, kviešu, rutku, kressalātu, sezama, griķu un sinepju sēklas, kā arī lēcas, griķu sēklas, redīsus, sarkanās pupiņas, mango pupiņas un citi enerģijas un spēka avoti.

Audzēšana

Lai arī dīgstu audzēšana neprasa lielu pieredzi, pāris nianses ir jāievēro. ''Vecapēni'' saimnieks Mārtiņš stāsta: "Sēklu diedzēšanā un krešu audzēšanā pats galvenais ir ievērot regulāru apkopi, kas ietver sēklu skalošanu un regulāru mitruma uzturēšanu." Ja tiks ievērota regulāra mitrināšana, nemainīga istabas temperatūra (+22 līdz +25 grādi) un kaut minimāls apgaismojums, dīgsti izaugs pāris dienu laikā, atkarībā no produkta. Dīgstu iesācējiem Ilze iesaka izvēlēties kaut vai vienkāršāko stikla burku, kurā ieklāt samitrinātu marli un graudus virs tās. "Lai sēkla izdīgtu, ir nepieciešams mitrums un siltums, bet, ja vēlies zaļumus, diedzēšanas trauks jānovieto gaišākā vietā, bet ne tiešos saules staros."

Diedzēšanai var izmantot speciālos diedzēšanas traukus, kā arī burkas un plastmasas traukus. Visvienkāršāk audzēšanu gan būs veikt speciālajos diedzēšans traukos, jo tie izveidoti tā, lai mitrums būtu vienmērīgs un dīgstiem būtu vieglāk augt.

Audzēšanas laiks

Jebkuru dīgstu un sēklu audzēšanas laiks ir ļoti individuāls, piemēram, kvieši un lēcas izdīgs aptuveni 2-3 dienu laikā, bet redīsu un sinepju kreses 4-5 dienu laikā. Dīgšanas laiku ietekmē gan to regulāra apkope, gan klimatiskie apstākļi, tāpēc, pats galvenais ir ievērot konkrēto produktu audzēšanas prasības.

Izmantošana

Tā kā Ilze ir arī aizrautīga kulināre, tad viņa iesaka dīgstus un graudus pievienot teju vai katram ēdienam, kas šajā sezonā tiek ēsts, jo tie piestāv gan zupām, salātiem, un sautējumiem, gan arī omletēm, biezpienam, maizītēm un dažādām uzkodām. ''Šos spēka dzinumus var izmantot jebkura ēdiena garšas dažādošanai, piemēram, pikantāki dīgsti, kā sinepes, piestāvēs dārzeņu zupām un sautējumiem, bet redīsi pie biezpiena. Ja esi kokteiļu gatavošanas cienītājs, zaļumus vari pievienot arī tiem. Ēdiena papildināšana ar pašu audzētiem dīgstiem būs kā punkts uz ''i'' jebkurai veselīgai maltītei,'' stāsta Ilze. 

Uzglabāšana

Mārtiņš Kaugars iesaka diedzējumus izmantot tik ilgi, kamēr to smarža ir svaiga un nav parādījušās bojāšanās pazīmes. ''Diedzētas sēklas ar laiku zaudēs savas garšas īpašības, tāpēc tās ieteicams uzglabāt ledusskapī un izlietot aptuveni divu nedēļu laikā, bet kreses var uzglabāt virtuvē uz galda, un tās turpinās augt aptuveni 2-3 nedēļas,'' pieredzē dalās Mārtiņš.

Foto: Shutterstock

Padomi!

  • Audzējot jebkurus dīgstus un graudus, tie katru dienu ir jānoskalo tekošā ūdenī. Katru dienu ieteicams arī nomainīt ūdeni trauciņā, lai neizveidotos nogulsnes. 
  • Lai dīgsti ilgāk saglabātu savu svaigumu, tos ieteicams audzēt istabas temperatūrā un vietā, kur nav caurvēja. Izvairies no tiešiem saules stariem un palodzes malām, kur ir zema temperatūra. 
  • Ja šķiet, ka diedzējums ir zaudējis savu ''kraukšķīgumu'', vari tos iemērcēt aukstā ūdenī uz desmit minūtēm. 
  • Jebkurš diedzējums ir izmantojams svaigā veidā, tos nedrīkst saldēt. Ja dīgstus sasaldē, tad ledus kristāli saplēš asniņa šūnu apvalkus un pēc atsaldēšanas no tiem paliek pāri tikai 'putra'.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!