Foto: Shutterstock
Ziemā no skujeņiem sniegs jāpurina nost, bet ir vēl citi darbiņi, kurus var paveikt dārzā, tajā skaitā – var nomīdīt sniegu ap kokiem un krūmiem. Kāpēc tas jādara? To rakstā skaidro Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils.

LLKC mājaslapā dārzkopības eksperts norādījis, ka sniegs ap kokiem un krūmiem jānomīda divu iemeslu dēļ:

Zem sniega uzdzīvo grauzēji. Kā rakstīja Narvils, zem irdenā sniega patīk darboties grauzējiem, visbiežāk – lauku strupastēm. "Tās var radīt ļoti nopietnus bojājumus augļu kokiem, īpaši – ābelēm. Tās parasti apgrauž mizu ābelei virs augsnes, visapkārt stumbram. Ja miza tiek nograuzta visapkārt kokam, tas neglābjami ies bojā. Ja kāda mizas strēmele būs palikusi, pastāv iespēja koku glābt. Ja dārzs ir liels, arī postījumi varbūt lieli," brīdināja eksperts.

Var izsust sakņu kakls. "No zemes izplūstošais siltums atduras pret sniega kārtu, gaisa temperatūra pieaug, gaisa trūkst, un sākas izsušana, kas neko labu nesola. Krūmi un augļu koki var aiziet bojā. Sniegs ap katru stumbru un krūmu sakņu kaklu ir jānomīda, tikai tā iespējams izvairīties no šo abu negatīvo faktoru ietekmes. Tas nozīmē, ka pēc katras snigšanas darbu nāksies atkārtot. Ja augļu dārzs ir liels, tam nāksies veltīt salīdzinoši lielu laiku," norādīja LLKC eksperts.

Savukārt rakstos zemāk vari lasīt citu noderīgu informāciju par dārzu ziemā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!