Foto: stock.xchng
Mājas, kurās gribas atgriezties, noteikti ir siltas mājas. Kā brīdī, kad karstas dienas mijas ar drēgniem vakariem dzīvot komfortabli? Vienkāršākais un ātrākais risinājums ir iegādāties sildītāju, ja mājās nav savas apkures.

No plauktiem pretī lūkojas dažādu veidu un cenu kategoriju sildītāji, kuri sola darboties cits par citu siltāk. Lai atrastu ideālo balansu starp cenu un efektivitāti, jāzina, uz ko katrs no sildītājiem ir spējīgs.

Ventilatortipa sildītāji

Atslēgvārdi ventilatortipa sildītājiem, ir "ātri, bet ne ilgstoši". Šie sildītāji darbojas, ievelkot sevī vēso gaisu, sasildot to un atkal izpūšot ārā. Līdz ar gaisu sildītājā iekļūst arī putekļi, kas karstumā sadeg. Tādējādi tiek patērēts skābeklis, turklāt rodas arī nepatīkams aromāts. Gaiss telpā kļūst sauss un tas var nelabvēlīgi ietekmēt cilvēkus, kuri sirgst ar elpošanas ceļu slimībām. Ierīces nav īpaši izturīgas - to kalpošanas laiks ir pāris gadi. Tomēr nelielu telpu ātrai sasildīšanai tie der ļoti labi. Patērētā enerģija: 2-2,5 kW/h.

Plusi

    lēti

    ātri piesilda telpu

    mobili un viegli pārvietojami

Mīnusi

    skaļi

    patērē skābekli

    "sausina" gaisu

    rada nepatīkamu aromātu

    kalpo salīdzinoši neilgi

    ugunsnedroši

Eļļas radiatori

Ļoti pārdomāta un gudra izvēle ir ierīces, kas pildītas ar eļļu. Tās telpu piesilda samērā lēni, toties siltumu saglabā ilgāk, jo darbojas pēc centrālapkures radiatoru principa. Eļļas sildītāju jauda atkarīga no "ribu" skaita. Jo lielāks sildītājs, jo plašāku telpu ar to var piesildīt. Gandrīz visiem šāda tipa sildītājiem ir termostati, kas ļauj regulēt gan siltuma intensitāti, gan darbošanās ilgumu. Ir pat tādi, kas aprīkoti ar nelielu ventilatoru. Viens radiatora posms ir domāts apmēram 2,5 kvadrātmetru apsildīšanai.

Plusi

    ilgi uztur telpā siltumu

    ugunsdroši

    uz tiem drīkst žāvēt slapjas drēbes

    pārvietojami

    klusi

Mīnusi

    vidēji dārgi

    jāgaida līdz pat 30 min, kamēr telpā kļūst siltāks

Elektrokonvektori

Dabīgās gaisa apmaiņas ceļā silda populārie sadzīves elektrokonvektori. Pēc izskata tā ir plakana metāla kārba ar atverēm augšdaļā un apakšdaļā, bet iekšpusē atrodas sildelements. Karsējot gaiss sasilst un ceļas uz augšu, kārbā rodas retinājums un no apakšas tajā ieplūst vēsais gaiss. Kārbas vāks sakarst līdz 75 grādiem un piesilda telpu. Elektrokonvektorus uzstāda telpās ar pietiekami labu siltumizolāciju, vislabāk pie ārējām sienām un zem logiem. Izplatīts ir arī pārvietojamais modelis, kurš līdzīgs eļļas radiatoram. Lētākie šī tipa sildītāji patērē vairāk strāvas un gaisā spēcīgāk jūtams karsēšanas aromāts. Jauno modeļu ierīces aprīkotas ar pretpārkaršanas slēdzi. Daudzos jauno projektu dzīvokļos tie ir radiatoru vietā.

Plusi

    ātri piesilda telpu

    temperatūru var ieprogrammēt

    iederas jebkura veida dizaināto tuvumā

    var žāvēt veļu un pat kaltēt augļus vai sēnes

    klusi

Mīnusi

    dārgi

    nepiemēroti telpām ar augstajiem griestiem.

           

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!