Foto: Shutterstock
Ja vēlies, lai eglīte, kas Ziemassvētkos daiļi rotāja viesistabu, vēlāk gadiem priecē acis dārzā, par to svētku laikā nepieciešams atbilstoši parūpēties. To, kā zaļo svētku rotu pareizāk kopt un kad izstādīt dārzā, pastāsta stādaudzētavas "Blīdene" eksperti.

Par eglīti ir jārūpējas gluži kā par telpaugiem, jo arī tos nedrīkst iekaltēt. Tieši no rūpēm būs atkarīgs eglītes tālākais liktenis, proti, vai tai izdosies pēc tam kārtīgi iesakņoties augsnē. Atceries svarīgus priekšnoteikumus – eglīti podiņā nevajadzētu novietot tuvumā sildelementiem, piemēram, krāsnīm vai radiatoriem, kā arī iesaka to telpās turēt maksimums vienu vai divas nedēļas.

Kā norāda stādaudzētavas "Blīdene" eksperti, pēc svētkiem eglīti uzreiz nav vēlams nest laukā. Ziemassvētku laikā eglīte telpās jau ir pabijusi vairākas nedēļas, un tas nozīmē, ka eglīte ir sajutusi pavasari un sākusi augt.

Paaugstinoties temperatūrai, eglītē uzsākas pavasarim raksturīgie fizioloģiskie procesi – ja šādu eglīti iznes ārā, tad plaukstošie pumpuri apsalst un kociņš var aiziet bojā. Vislabākais risinājums ir eglīti atstāt mājās līdz pavasarim. Šajā laikā, atbilstoši kopjot, eglītei izplauks pumpuri un normāli attīstīsies dzinumi. Pavasarī, pēc salnām, kociņu var izstādīt apstādījumos vai mežā. Pēc nelielām "pārdomām" kociņš ieies normālā attīstības ciklā un varbūt līdz rudenim vēlreiz uzplauks un paaugsies garumā otrreiz. Uzreiz pēc svētkiem laukā iznesta eglīte cietīs no lielām temperatūras svārstībām un sala ietekmē iespējams aizies bojā. Tātad, ja vēlamies pavasarī eglīti izstādīt dārzā, tad atstāsim to vēsākās telpās līdz pavasarim un rūpīgi uzraudzīsim.

Bet vērojot pēdējos gados tik siltās ziemas, kad sals vēl pēc svētkiem nav iestājies, tad eglīti var pārstādīt uzreiz. Tikai svētku laikā rūpīgi jākopj, sakņu kamolam visu laiku jābūt mitram, skujas vēlams rasināt un uzreiz pēc svētkiem jāpārvieto eglīte uz vēsākām telpām, tā pakāpeniski pieradinot pie zemākas temperatūras. Grūtākais ir eglīti saglabāt karstās, sausās telpās, īpaši ar centrālapkuri, jo sausais gaiss un temperatūra izkaltē skujas, pumpuri izplaukst un skujas pakāpeniski sāk birt.

Nosacīts risinājums ir parasto egli aizvietot ar baltegli, kas skujas nemet arī sausa un izkaltusi. Kā arī balteglei ir patīkams aromāts, mīkstas, plakanas skujas un atsevišķām sugām – koši balta skuju apakša.

Ja vēl tikai plāno lūkoties pēc savas galvenās svētku rotas, esam izveidojuši sarakstu ar 16 stādaudzētavām, kas piedāvā gan grieztās, gan eglītes podos. Atliek vien izvēlēties īsto! Savukārt to, kas jāatceras, kad pēc savas eglītes dosies uz mežu, lasi šeit.

Par citiem eglīšu kopšanas knifiem un svētku idejām lasi rakstos zemāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!