Svētku laikā pie daudzām mājām iemirdzas spožu spuldzīšu virtenes, kas visiem rada gaismas nākšanas sajūtu. Tomēr tās, lai arī efektīvas, patērē elektroenerģiju un nejauši var radīt apdraudējumu drošībai. Tādēļ "Elektrum" Energoefektivitātes centra speciālistu padomi palīdzēs tērēt mazāk par spuldzīšu virteņu izmantošanu, bet gūt tikpat daudz prieka.

Lietojiet efektīvi!


Lai samazinātu LED spuldzīšu virteņu elektrības patēriņu, tās ieteicams izslēgt laikā, kamēr esat ārpus mājām, un naktī, kad dodaties gulēt. Tādējādi elektrības patēriņu varēsiet samazināt aptuveni divas reizes. Spuldzīšu virtenes ir iespējas izslēgt manuāli ar roku, bet var arī atvieglot šo procesu, uzstādot rozetē ievietojamu taimeri vai viedo rozeti. Viedajā rozetē var sastādīt virteņu darbības grafiku, lai ar viedtālruni tās ērti ieslēgtu un izslēgtu, turklāt arī sekotu līdzi pievienoto gaismas virteņu elektrības patēriņam, uzsver eksperti.

Virteņu elektrības patēriņš


Lai uzzinātu, cik elektrības patērē svētku apgaismojums, jāzina tā jauda un darbināšanas laiks. Jauda (vatos, W) ir norādīta uz spuldzīšu virteņu iepakojuma vai barošanas bloka, ko ievietojat kontaktligzdā. Virtenes elektrības patēriņu (kWh) var aprēķināt, jaudu (vatos, W) reizinot ar laiku (stundās) un izdalot ar 1000. Piemēram, 10 metrus garai LED spuldzīšu virtenei ar jaudu 9,6 W diennakts patēriņš ir 0,23 kWh.

Lai izrotātu pusotru metru augstu eglīti, piemērota būs 10 metru gara virtene ar 100 LED spuldzītēm. Šādas virtenes jauda ir tikai 3,6 vati (W), proti, stundas laikā tā patērēs 3,6 vatstundas (Wh) jeb 0,0036 kWh elektrības. Ja eglīti izgaismo diennakti, tad 24 stundu laikā LED virtene patērēs 0,086 kWh. Ja svētku sajūtu patīk baudīt ilgstoši, virteni atstājot ieslēgtu 30 dienas, tad eglītes LED virtene mēneša laikā patērēs vien 2,592 kWh elektrības, kas ir līdzvērtīgi četrām veļas mazgāšanas reizēm 40 grādu temperatūrā.

Izvēloties virteni, kurā ieskrūvē LED spuldzes, tās elektrības patēriņš būs lielāks. Šādas virtenes kopējo patēriņu veido visu ieskrūvēto LED spuldžu kopējais patēriņš. Tikai viena no virtenē ieskrūvētajām LED spuldzēm var patērēt vairāk elektrības nekā visa LED spuldzīšu virtene.

Dekorējot ārpus telpām


Ja ar spuldzīšu virteni plānots rotāt mājokļa ārpusi vai āra eglīti, pārliecinieties, ka uz virtenes vai tās iepakojuma ir norādīta burtu un ciparu kombinācija IP44, kas norāda, ka virtene ir izturīga pret mitrumu un laika apstākļu maiņu, bet nav paredzēta iemērkšanai ūdenī, vai arī IP67, apliecinot, ka virtene ir mitruma un ūdens izturīga. Dažkārt uz iepakojuma var būt mājiņas simbols ar bultiņa iekšpus vai ārpus tās. Ja bultiņa ir virzīta uz ārpusi, tad virteni ir paredzēts lietot ārpus telpām.

Uzstādot virtenes ārpus telpām, jāizvēlas pagarinātājs, kas paredzēts lietošanai ārā un kura aizsardzības klase ir vismaz IP44. Turklāt pagarinātājs jānovieto tā, lai tas nešķērsotu pagalmu, piebraucamos celiņus un netraucētu tīrīt sniegu.

Ja ārtelpu rotāšanai izvēlētas virtenes ar ieskrūvējamām LED spuldzēm, tad ne tikai virtenei, bet arī virtenē ievietotajām LED spuldzēm jābūt mitruma izturīgām ar aizsardzības klasi vismaz IP44. Ja uz spuldzes iepakojuma uzzīmēts simbols ar lāsītēm, kas pārsvītrotas ar krustu, tad tās noteikti nebūs piemērotas izmantošanai ārpus telpām.

Ja viena LED spuldzīte izdeg, virtene turpina darboties


"Noteikti esat saskārušies ar situāciju, kad kvēlspuldžu virtenē izdeg viena spuldzīte un pārējā virtene pārstāj darboties. Tas notiek, jo dekoratīvajā virtenē ar kvēlspuldzītēm visas spuldzītes ir savienotas virknē, tādējādi, izdegot vienai spuldzītei, pārtrūkst visa spuldzīšu ķēde un tās nedeg. Savukārt virtenē ar LED spuldzītēm visas spuldzītes ir savienotas paralēli. Tādēļ, ja spuldzīšu virtenē izdeg viena vai pat vairākas LED spuldzītes, pārējā virtene tāpat turpina darboties," skaidro eksperti

Ievērojiet!


Pirms dekoratīvo spuldžu virteņu uzstādīšanas pārbaudiet, vai nav vizuāli redzami bojājumi barošanas blokā un vados, piemēram, ieplaisājuši, sakusuši, pārtrūkuši vadu apvalki.

Izrotājot eglīti, virtenes ir jāizvieto tā, lai tās nevarētu bojāt svecīšu un brīnumsvecīšu liesmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!