Foto: Publicitātes foto
Trīs dienu garumā, no 27. līdz 29. augustam, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti apskatīt majestātiskās un cēlās rudens puķu karalienes – gladiolas. Krāšņajā izstādē apskatāmas neskaitāmu nokrāsu gladiolu ziedu šķirnes, kas izaudzētas Liepājā un visā Kurzemes reģionā.

Lai arī Latvijas gladiolu un īrisu ziedu pārstāvji bijuši nobažījušies, ka nebūs ko rādīt, tomēr liepājniekiem izdevies noorganizēt varen kuplu izstādi ar 110 gladiolu šķirnēm. Izstādes apmeklētāji varēs sastapt arī Latvijas Gladiolu un īrisu biedrības prezidentu – selekcionāru Laimoni Zaķi, kurš sniegs konsultācijas par gladiolu audzēšanu un šķirņu izvēli. Apmeklētājiem būs iespēja ne tikai apskatīt ziedus, bet arī iegādāties sirdij tīkamākos gladiolu sīpolus, lai jau nākamajā rudenī varētu priecāties par šiem karaliskajiem ziediem savā dārzā.

Gladiolas pasaulē mēdz saukt par zobenlilijām un dažviet arī par kukurūzas lilijām. Gladiolu nozīme kultūrvēsturē lielākoties saistāma ar cīnītāju aizsardzību un veiksmi, bet Latvijā šie ziedi daudziem saistīsies ar rudens tuvošanos un skolu, kad iespaidīgā izmēra augus rokās nes satrauktie skolnieki.

Audzēšanā jāzina knifiņi

Gladiolas ir ļoti praktiski audzējami ziedi, tās piedos savam audzētājam daudzas kļūdas – gan saistītas ar nezināšanu, gan ar iespējamo pieredzes trūkumu. Tas ir tikai mīts, ka šie ziedi ir kaprīzi un slimīgi. Pārzinot tikai dažus gladiolu audzēšanas knifiņus, tās var izaudzēt krāšņas un bagātīgas, stāsta Laimonis.

Latvijas gladiolu draugu kluba prezidents, selekcionārs Laimonis Zaķis ir īsts ziedu audzēšanas entuziasts. Jautājot viņam, vai tad viņš atceras katram ziedam nosaukumu, viņš atbild "kā tad es savus bērnus nepazīšu". Šogad izstādē ir vismaz trīs vēl nekur neredzētas gladiolu šķirnes, kuras radījis selekcionārs Laimonis - "Burvju spogulis" (pagājušā gada lielākais jaunums un izcilākais zieds), "Auguste" (nosaukums domāts nevis kā meitenes vārds, bet gan kā asociācija ar augusta krāsām), kā arī tikko nokristītā "Kafijpauze".

Gladiolu ziedu izstāde Liepājā norisināsies sesto reizi un, kā ierasts, to organizē Liepājas Latviešu biedrības nams, sadarbībā ar Latvijas Gladiolu un īrisu biedrību. Galvenokārt izstādē atrodas ziedi no kolekcionāru Imanta Ziemeļa un Gunāra Kalnīša, kā arī selekcionāru Jura Bāzes un Laimoņa Zaķa dārziem. Šeit ir plašāka informācija par biedrības selekcionāriem un šeit par kolekcionāriem.

Izstāde apmeklētājiem pieejama Liepājas Latviešu biedrības nama foajē 27. augustā no pulksten 11 līdz 18, bet 28. un 29. augustā no pulksten 10 līdz 18. Ieeja izstādē ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!