Foto: LETA
Trīs dienas – 30. jūnijā, 1. un 2. jūlijā – Latvijas Dabas muzejā aplūkojama izstāde "Zemeņu sprints", kas tiek organizēta sadarbībā ar Rīgas Dārzkopības un biškopības biedrību.

Audzētāji aicina baudīt vēlo zemeņu ražas dažādību, iepazīstinot ar populārākajām šķirnēm un selekcijas jaunumiem. Izstādē apskatāmas zemeņu ogas no Pūres dārzkopības izmēģinājumu stacijas, Jāņa Aldermaņa dārzniecības un Jura Švarca audzētavas "Melnalkšņi ET" dārziem. Dārzkopības institūts piedāvā iepazīties arī ar vairākām saldo ķiršu šķirnēm.

Pastāv uzskats, ka dārza zemenes Latvijā sāka audzēt Jūrmalā 19. gadsimta beigās un pirmās šķirnes ieveda no Vācijas. Mūsdienās zemeņu audzēšana ir populāra visā pasaulē, Eiropā iegūstot apmēram 50 procentus, bet Ziemeļāfrikā – 25 procentus no zemeņu kopražas. Šķirnes ievērojami atšķiras pēc augu izturības pret slimībām, ogu lieluma, krāsu toņiem, garšas, formas, nogatavošanās laika un citām pazīmēm.

Foto: LETA

Izstādē uzmanība pievērsta konsultācijām par augu aizsardzības jautājumiem un zemeņu stādīšanas tehnoloģijām, par kurām informēs Dārzkopības institūts, kā arī ir iespēja konsultēties pie fitopatoloģes un zinātnieces Ievas Kalniņas.

Izstāde notiek Latvijas Dabas muzeja 2. stāva izstāžu zālē. Domājot par apmeklētājiem, ceturtdien un piektdien izstādes darba laiks ir pagarināts par divām stundām, lai darbā aizņemtie varētu aplūkot zemenes, "Delfi" uzzināja Latvijas Dabas muzejā.

Izstādes darba laiks:

30. jūnijā no 12.00 līdz 19.00
1. jūlijā no 10:00 līdz 19.00
2. jūlijā no 10:00 līdz 17.00

Foto no izstādes:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!