Foto: Ansis Starks
Prestižākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā ir Latvijas Arhitektūras gada balva, un arī šogad noskaidrotas labākās ēkas. Kategorijā "Individuālās dzīvojamās ēkas" par labāko ēku žūrijas skatījumā atzīta Stūķu kūts.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka par Latvijas Arhitektūras Lielās gada balvas laureātu, saņemot augstāko apbalvojumu nozarē, šogad atzīta Dziesmu svētku estrādes pārbūve Mežaparkā un tās autori Austra Mailīša un Jura Pogas arhitektu biroji. Latvijas Arhitektūras gada balvas jeb Fināla žūrijas balvas ieguva arī MAD Arhitektūras telpa, Biroja ēkas pārbūve Miera ielā un Stūķu kūts. Turklāt arī sabiedrības balsojumā portālā "Delfi", šogad lielāko balsu skaitu ieguva Stūķu kūts.

Stūķu kūts autore ir Andra Šmite, bet viņas asistente – Ingrīda Jugbārde.

Foto: Ansis Starks
Stūķu kūts atrodas Stūķos, Drabešu pagastā, Amatas novadā. Tās pasūtītājs ir privātpersona.

"Izmantojot konkrētus materiālus un vietējos amatniekus, radīta īpaša noskaņa, kas parāda vietējās teritorijas izpratnes līmeni. Uzmanības pievēršana detaļām un drupās esoša šķūņa atkārtota izmantošana radījusi izcilu atmosfēru," tā par Stūķu kūti Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 apbalvošanas ceremonijā izteicās fināla žūrija. Kādas dzīvojamās mājas bija pieteiktas Latvijas Arhitektūras gada balvai 2021, lūko šeit.

Objekti tika vērtēti sešās kategorijās: "Sabiedriskas ēkas", "Komercēkas un ražošanas ēkas", "Individuālās dzīvojamās ēkas", "Daudzdzīvokļu ēkas", "Restaurācija" un "Procesi". Stūķu kūts startēja kategorijā "Individuālās dzīvojamās ēkas".

Foto: Ansis Starks
Stūķu kūts pirms pārvērtībām.

"Gleznainajā Amatas novadā, Gaujas Nacionālajā parkā, netālu no Stūķu ieža atrodas Stūķu saimniecība. Pirms vairākiem gadiem kāda ģimene ieraudzīja Latvijas ainavai vietām tik raksturīgās vecās palīgēku drupas un nolēma būvēm atgriezt bijušo cēlumu. Abu viensētas ēku atjaunošana ilga septiņus gadus. Ieguldītais darbs ir vainagojies ar rezultātu – Latvija ir ieguvusi vēl vienu skaistu un sakoptu vietu, kur godā ticis turēts arhitekta darbs," tā par ēku vēsta apraksts Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā.


Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 atlases žūrijas sastāvā bija arhitekti un pagājušā gada balvu saņēmēji Andris Kronbergs, Ilze Liepiņa un Oskars Vāvere, arhitekte un urbāniste Evelīna Ozola, mākslinieks Ēriks Božis, rakstniece un dzejniece Inga Gaile, kā arī režisors Uģis Olte. Pieteiktie darbi tika vērtēti pēc vienādiem un vienlīdz svarīgiem kritērijiem: ideja un koncepcija, projekta vienotība jeb vai darbu iespējams uzskatīt par vienotu veselumu, atbilstība projekta uzdevumam, konteksts un mērogs, rūpība un pamatīgums, kā arī sabiedriskais nozīmīgums un emocionālā iedarbība.

Portāls "Māja&Dārzs" atgādina, ka Latvijas Arhitektūras gada balvā 2020 privātmāju kategorijā triumfēja māja "K_99" Jūrmalā. Nama autore ir arhitekte Sintija Vaivade, SIA "Sintija Vaivade arhitekte". Latvijas Arhitektūras lielo gada balvu pērn saņēma ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā un tās autori SIA "ARHIS Arhitekti".

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Gada balva ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, un pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā. Latvijas Arhitektūras gada balvu organizē Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!