Foto: IKEA
Lai gan vismaz Latvijā pašlaik "Ikea" veikalu klātienē apmeklēt nevar, lai izstaigātu ekspozīcijas, uzņēmums nācis klajā ar jaunumiem – tapusi jaunā interjera dizaina priekšmetu kolekcija, kuru radījuši laikmetīgās mākslas pārstāvji.

Projekta "IKEA Art Event" īpašo kolekciju radījuši šādi talantīgi laikmetīgās mākslas pārstāvji no dažādām pasaules valstīm – Daniels Aršams (Ņujorka), "Gelchop" (Tokija), "Humans since 1982" (Stokholma), Sabīne Marcelisa (Roterdama) un Štefans Markss (Berlīne). Jaunajā kolekcijā ir 10 objekti-interjera dizaina priekšmeti, piemēram, pulkstenis, vāze, galda lampa, lukturis, pleds, sienas dekori un citas lietas.

Jaunā kolekcija, kā skaidro uzņēmuma pārstāvji, ieskicē trauslo robežu starp estētiku un funkcionalitāti, turklāt "IKEA Art Event" sestās kolekcijas nolūks ir arī ienest mākslu daudzu cilvēku mājās, sapludinot mākslas un dizaina robežas. "Ikea" pārstāvji atzīmē, ka jauno interjera priekšmetu estētika met izaicinājumu priekšstatiem par ikdienišķām lietām, kļūstot par reveransu visa parastā radošajam potenciālam. "Katrai lietai šai kolekcijā ir praktiska funkcija, taču vienlaikus tās ir arī mākslas objekti. Mūsdienās ir kļuvuši nebūtiski tradicionālie priekšstati par mākslu, kas domāta tikai izsmalcinātiem lietpratējiem, un par dizainu kā mākslas pretmetu un popkultūras elementu. Māksla un dizains lieliski viens otru papildina – to mijiedarbībā rodas maģija," pārliecināts ir "IKEA Art Event" projekta radošais vadītājs Henriks Mosts.

"Mēs sadarbojamies ar dažādiem māksliniekiem, lai parādītu, cik daudzos dažādos veidos māksla var mijiedarboties ar dizainu," saka Mosts. "Vēlamies parādīt, ka mākslinieka vai dizainera profesija nenozīmē, ka šis cilvēks ir jāieliek kaut kādā rāmī, viņš var strādāt starpdisciplināri; starpdisciplinaritāte ir jauns strāvojums, kas šobrīd spēcīgi ietekmē laikmetīgo dizainu un mākslu."

Jau ziņots, ka "Ikea" kopš 2015. gada reizi gadā piedāvā jaunu "Art Event" kolekciju. Tas, kā skaidro uzņēmuma pārstāvji, ir veltījums mākslas žanru, formu un tehniku daudzveidībai, kuras tapšanā piedalās mākslinieki no dažādām pasaules valstīm. Kā atgādina uzņēmuma pārstāvji, kolekcijās ir bijuši ar rokām austi konceptuāla dizaina paklāji, mazās tēlniecības formas no kristālstikla, mākslas fotogrāfija, ielu mākslas plakāti un grafika. Nemainīgs kopš projekta pirmsākumiem ir palicis mērķis – padarīt mākslu demokrātisku un pieejamu visiem, tā "Ikea".

Foto ieskats jaunajā kolekcijā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!