Foto: LETA
Šonedēļ Dabas muzejā var aplūkot īpaši darbīgu un aizraujošu izstādi "Pavasaris savvaļā un dārzā", kas priecēs ikvienu, kuru iedvesmo pavasaris. Līdz 10.maijam ikviens muzeja apmeklētājs var iepazīties ar pavasara savvaļas augiem, apbrīnot aktuālos dārza ziedus, uzzināt par veselīgas augsnes uzturēšanu, konsultēties ar gladiolu un vīnogu stādu audzētājiem, bet bērni var piedalīties zemes darbu darbnīcās.

Dabas muzeja Botānikas nodaļas speciālisti iekārtojuši apmeklētāju iemīļoto savvaļas augu parādi, kur katrs var pārbaudīt savas zināšanas, mēģinot atpazīt eksponētos augus. Nacionālais Botāniskais dārzs apmeklētājus priecē ar narcišu kolekciju, kā arī dažādiem mazāk pazīstamiem ziedaugiem.

Katru dienu izstādē ir iespēja satikt vīnkopi Edmundu Būmani, kurš stāstīs par vīnogu stādu audzēšanas aktualitātēm, savukārt, izrādot dažādu šķirņu gladiolu bumbuļsīpolus, konsultācijas sniedz arī Latvijas Gladiolu un īrisu biedrības pārstāvji. Atklājot veselīgas augsnes tēmu, Latvijas Slieku audzētāju asociācijas iekārtotajā stendā var uzzināt par īpašo slieku hibrīdu, kas ir spējīgs diennakts laikā pārstrādāt organisko substrātu līdzvērtīgu paša svaram un vairoties desmitreiz ātrāk nekā savvaļā mītošās sugas, kā arī iepazīties ar humusa paraugiem. Asociācijas pārstāvji izstādē konsultēs 9. un 10. maijā.

Kā zināms, mikrozaļumu jeb dīgstu lietošana uzturā kļūst aizvien populārāka. Tādēļ 10.maijā Dabas muzejā viesosies lauksaimniece Ilze Lipska un plkst. 13 visus cienās ar veselības kokteili. Izstādē var iepazīt vismaz 10 dažādus ēdamus zaļumus un uzzināt populārākās "zaļās receptes" veselības stiprināšanai.

Bērniem izstādē muzeja speciālisti stāsta par dzīvību, kas rosās zem zemes – sliekām un kurmi, kas, paši sev nezinot, kopā aktīvi uzlabo augsni. Mazie pētnieki var iepazīties ar Latvijas dārzu un parku gliemežiem (arī dzīviem pārstāvjiem) un aplūkot sliekas darbībā, kopā ar muzeja pedagogiem mācīties atpazīt sadīgušos kultūraugus un gūt pirmās iemaņas piķēšanā un stādīšanā.

Konsultāciju laiki:

  • Vīnkopis Edmunds Būmanis - katru dienu izstādes laikā
  • Latvijas Gladiolu un īrisu biedrības pārstāvji - katru dienu izstādes laikā
  • Latvijas Slieku audzētāju asociācijas pārstāvji - 9. un 10. maijā izstādes laikā
  • SIA "Bioefekts" - katru dienu izstādes laikā
  • Lauksaimniece Ilze Lipska - 10. maijā izstādes darba laikā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!