Foto: DELFI Aculiecinieks

Tumšajos ziemas vakaros tā vien gribas ieritināties siltā sedziņā, iedegt sveces un sildīties pie krāsna vai kamīna. Sveces un svečturus var izgatavot arī pats saviem spēkiem! "Tava Māja" lasītājs Alvils Hincs portāla "Delfi" rīkotajā konkursā par adventes vainagiem un svētku dekoriem startē ar savas ģimenes darinājumu – dabas veltēm rotātu spēka svečturi "Saulstāvji".

Kā stāsta Alvils, svečtura pamatnē ir ornaments "Saulstāvji. "Saulstāvji iegriež dabīgo vērtību enerģiju, līdzsvaru katrā no mums un attiecībās. Dzīvības spēks mīt mūsu zemē, dzīvā ūdenī, svaigā gaisā, saulē un attiecībās ar tiem," piebilst reportāžas iesūtītājs. "Šo enerģiju simboliski rada svečturis "Saulstāvji", kura pirmā svece – mūsu aulīgā zeme, otrā – dzīvais ūdens, trešā – svaigais gaiss, bet ceturtā – uguns un saules siltums. Piektā svece simbolizē tavas attiecības ar dabu, attieksmi pret vērtībām, ko tā mums dod."

Alvila ģimenes izveidotajā komplektā ietilpst: pirmā pamatne, kas ir "Saules gada rits", otrā pamatne - "Saules deja", kājas pamatnēm, kājas sveču pamatnēm, sveču pamatnes, koka āmurs un taisnlenķis.

Svečtura salikšana soli pa solim:

  • Piestiprina kājas pirmajai pamatnei – "Saules gada rits";
  • Piestiprina kājas otrajai pamatnei – "Saules deja";
  • Piestiprina kājas katrai sveču pamatnei, izmantojot taisnleņķi un koka āmuru;
  • Nostiprina visas piecas sveču pamatnes uz otrās pamatnes, izmantojot koka āmuru.

Alvils norāda, ka šo spēka svečturi izmanto gadskārtu svinībām, rotājot to ar dabas vēltēm atbilstoši gadalaikam. Turklāt – to var salikt kopā ne tikai viens pats, bet arī kopā ar ģimeni. "Ziemas saulgriežos spēka svečturī "Saulstāvji" iededz piekto sveci pārdomām par "savu atnākšanu"," mudina Alvils. "Dzīvo ar Sauli un dabīgām vērtībām Latvijā. Tās sildīs arī pelēkā dienā. Radi un sargā enerģiju sevī."

"Iegriez labo saulgriežu un saulstāvju enerģiju sevī, savā mājā, ģimenei, Latvijai! Darīsim to visi kopā "Zemes stundā", Ziemassvētkos, Līgo naktī," tā konkursam raksta svečtura izgatavotājs. "Tik, cik būs liesmiņu katrā mājā, tik mēs arī te dzīvosim."

Ja, gaidot saulgriežus, arī savu māju esi izrotājis ar adventes vainagu vai dekoriem, tad aicinām to parādīt un pastāstīt, rakstot uz maja@delfi.lv vai arī aculiecinieks@delfi.lv un mēs tavu veikumu parādīsim arī citiem! Vairāk par konkursu vari izlasīt šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!