Foto: Publicitātes attēli
Rudens ir laiks, kad var dižoties ar izaudzētajām rudens veltēm, neparastiem dārzeņiem, kā arī smelties padomus no citiem audzētājiem, lai jau nākamgad tiktu pie superražas. No 24. līdz 28. oktobrim Latvijas Dabas muzejā var aplūkot gadskārtējo ķirbju parādi, kurā vienkopus ir dažādu šķirņu un izmēra ogas.

Kā "Tavs Dārzs" informēja Dabas muzeja pārstāve Polīna Šķiņķe, izstāde notiek sadarbībā ar A. Sildes Dārzkopības entuziastu klubu "Tomāts". Arī šogad kluba biedri ir parūpējušies par iespaidīgu eksponātu klāstu, jo izstādē var aplūkot ne tikai lielus un mazus ķirbjus, bet arī apaļus, garenus, bumbierveida un citu formu ķirbjus, ko klāj gluda vai raupja miza. Arī to krāsas variē no dažādu toņu dzelteniem, oranžiem, zaļiem līdz pat raibiem, lāsumainiem un svītrainiem.

Šķiņķe norāda, ka Latvijas dārzos izaudzētie ķirbji joprojām ir viena no populārākajām rudens veltēm, kas pārtop sātīgās un sildošās maltītēs – zupās, sautējumos un pat saldajos ēdienos. Tāpat ķirbji tiek pārstrādāti arī sukādēs.

  • Sadaļas"Tasty" recepšu krājumos vari iedvesmoties dažādu kārumu pagatavošanai no lielajām un oranžajām ogām.

Pasākuma organizatori sola, ka izstādes laikā ir unikāla iespēja tikties un konsultēties ar pieredzējušiem ķirbju audzētājiem, kā arī apmeklēt lekcijas. Tāpat izstādes laikā notiek dažādu šķirņu ķirbju degustācijas, kā arī tajā var iegādāties ķirbjus svaigai ēšanai, cepšanai vai marinēšanai, to izstrādājumus un sēklas.

Izstādē piedalās A. Sildes Dārzkopības entuziastu kluba "Tomāts" ilggadējie kolekcionāri: Elga Bražūne, Saiva Pekuse, Valentīna Cuznecova, Sarma Žarčinska, Ludmila Kodzasova, Marija Tocupe. Izstāde papildināta ar Maija Čerjakas paprikām. Piemēram, ceturtdien, 25. oktobrī, pulksten 13 Sarma Žarčinska izstādes apmeklētājiem atklās noslēpumus, kā izaudzēt varenu ķirbi.

  • Kādas ir piemērotākās ķirbju šķirnes audzēšanai Latvijā, lasi šeit.

Kā norāda Dabas muzeja pārstāve, lekcijas var apmeklēt tikai ar attiecīgās dienas izstādes ieejas biļeti.

Lūk, neliels ieskats, cik gan dažādas var būt lielās ogas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!