Foto: LETA
Rudentiņš-bagāts vīrs – to nudien var teikt par šo gadalaiku, jo dārzeņi un augļi dārzos ir gluži kā no pārpilnības raga. Dārzeņu daudzveidību, jaunākās šķirnes, kā arī dažādus netradicionālus un arī tautā iecienītus garšaugus šajās dienās var lūkot Latvijas Dabas muzejā, kur norisinās izstāde "Ārstniecības augi, garšaugi un dažādi netradicionālie dārzeņi."

Kā "Tavs Dārzs" informēja Latvijas Dabas muzeja pārstāve Baiba Krustiņa, izstāde tapusi sadarbībā ar Artūra Sildes Dārzkopības entuziastu klubu "Tomāts", un to aicināti apmeklēt gan pieredzējuši dārzkopji, gan iesācēji, kas meklē jaunas dārzeņu variācijas un šķirnes. Izstādē audzētāji sarūpējuši plašu ārstniecības augu klāstu – sākot ar Latvijā tradicionāli audzētiem ārstniecības augiem, līdz pat retāk sastopamām. Izstādes "odziņa" ir arī dārzeņu parāde, jo tā pārsteidz ar eksponātu daudzveidību, neparasto izskatu un jaunumiem. Turklāt – izstādes laikā audzētāji arī labprāt dalās audzēšanas knifiņos.

Īpaša vieta izstādē atvēlēta arī Latvijas tradicionālajiem savvaļas un istabas augiem, kuriem ir ārstnieciska nozīme, kā arī īpaša loma mūsu maltīšu reizēs. Tāpat izstādē ir apskatāma Latvijas garšaugu ekspozīcija, kas izaudzēta pašmāju kolekcionāru dārzos.

Dārzniecības "Neslinko" pārstāve Saiva Pekuse izstādē piedāvā apskatīt, iepazīt un pasmaržot gan iecienītus, gan netradicionālus garšaugus. Tāpat viņa izstādes apmeklētājiem demonstrē savu aso piparu kolekciju, bet drosmīgākie izstādes apmeklētāji var degustēt asos piparus. Kā atgādina Dabas muzeja pārstāve, asie pipari ne tikai uzlabo imunitāti, bet arī pārsteidz ar savām garšu īpašībām, krāsu un formu dažādību. Viņa stāsta, ka asie pipari pēdējo gadu laikā tieši savu dekoratīvo īpašību dēļ arvien plašāk tiek izmantoti arī kā dizaina elementi interjerā un dārza ainavu veidošanā.

Foto: LETA
Izstādē var aplūkot ne tikai asos piparus, bet arī jaunas saldās papriku šķirnes, kā arī baklažānus, kurus prezentē audzētāja Maija Čerjaka. Savukārt Darja Jurevica un Elga Bražūne izstādes apmeklētājus pārsteidz ar eksotiskajiem augiem, kurus var audzēt arī Latvijā, piemēram, pepīno, kivano, momordiku, melotriju, fizāļus, līčtomātus un citus augus. Ar iespaidīgu pupiņu kolekciju izstādes apmeklētājus iepriecina dārzkope Marija Tocupe, bet nelielu nostalģijas devu izstādei piešķir Arvīds Neimanis, kurš uz izstādi atvedis vecās kartupeļu, ķiploku un sīpolu šķirnes. Skaistas un smaržīgās pelargonijas izstādē sarūpējusi pieredzes bagātā dārzkope Sarma Zarčinska, bet Rita Armulika sarūpējusi aromātiskas veselības tējas, kuras pati ievākusi Latvijas pļavās.

Izstādes darba laiks:

  • 19. septembrī no pulksten 10 līdz pulksten 19;
  • 20. septembrī no pulksten 10 līdz pulksten 17;
  • 21. septembrī no pulksten 10 līdz pulksten 17.


Foto ieskats izstādē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!