Foto: DELFI
Šajā nedēļas nogalē, 6. un 7. jūnijā, Brīvdabas muzejā norisinās gadskārtējais gadatirgus, kur kā jau katru gadu, pulcējas tūkstošiem tirgotāju un apmeklētāju, lai kārtējo reizi pārliecinātos par to, ka esam ļoti radoša tauta. Arī portāls ''Māja&Dārzs'' devās lūkot gadatirgū notiekošo, lai iecienītos tirgošanās svētkus fotoreportāžā.

Latviešiem vienmēr paticis ievērot tradīcijas un Brīvdabas muzeja gadatirgus ir kļuvis par ikgadēju tradīciju, kur vienkopus satiekas latviešu radošie amatnieki, meistari, entuziasti un, protams, arī interesenti, lai apskatītu, iegādātos kādus darinājumus vai vienkārši izbaudītu skaisto laiku Brīvdabas muzeja teritorijā. Tā vien šķiet, ka ar katru gadu apmeklētāji un arī tirgotāji kļūst arvien vairāk, to pierāda jau garās rindas pie kasēm un autostāvvietām jau pašā rīta agrumā, kad gadatirgu durvis tikai nupat vērušās. Un tomēr, lai kārtīgi iepazītos ar visu piedāvājumu, patērzētu ar tirgotājiem, panašķotos ar kādu mājas saldējumu vai kārtīgi paēstu īsteni latviskos ēdienus, paiet krietns laiks, tāpēc gudrākie brauc agri no rīta, lai šeit varētu pavadīt teju visu dienu.

Kā izrādās, šogad tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus jūnija pirmajā nedēļas nogalē jau notiek 45. gadu pēc kārtas, tāpēc šo notikumu nudien var dēvēt nu jau par latviešu iecienītu tradīciju. Vērienīgajai jubilejai par godu, gadatirgus šogad ir vēl lielāks, jo aizpildītas 2588 tirdzniecības vietas, kopumā veidojot 2,5 kilometrus garas tirgošanās ielas.

Katru gadu tradicionālajā gadatirgū parādās kaut kas jauns un līdz šim neredzēts un par to ir vislielākais prieks, ka neskatoties uz tūkstošiem tirgotāju, aizvien spējam radīt ko jaunu. Nevar nepieminēt arī gadatirgus pastāvīgos tirgotājus, kurus apmeklētāji jau atpazīst un katru gadu sveicina nu jau kā savas paziņas. Viesojoties gadatirgū ne reizi vien varēja novērot, kā cilvēki teic paldies vārdus tirgotājam par kādu preci, kas iegādāta iepriekšējos gados. Šādos brīžos tirgotāju sejās parādās neviltots prieks un gandarījums par paveikto, tāpēc ar labiem vārdiem šeit nudien nevajag skopoties, jo tas tik tiešām šejieniešiem sagādā lielu prieku.

Šogad īpaši var novērot to, cik svarīgi cilvēkiem ir atgriezties pie saknēm un latviešu tradīcijām, to pierāda gan apmeklētāju interese par šīm lietām, gan arī tirgotāju piedāvājums ar dažādiem traukiem, mēbelēm, apģērbu, rotaslietām un tekstilizstrādājumiem, kuros mijas latviešu zīmes. Nepamanītas nav palikušas arī latviešu veidotās prāta spēles, kas raisīja interesi ne tikai bērnos, bet arī pieaugušajos. Vēl lielāku uzmanību izpelnījās tie tirgotāji, kas paralēli veidoja savu piedāvājumu, piemēram, izšujot, virpojot, veidojot traukus, gleznojot vai kā citādi acu priekša radot kaut ko īpašu. Pateicoties tam, vairums apmeklētāji izvēlējās iegādāties tieši to lietu, kas tikusi radīta acu priekšā.

Pieminēšanas vērts noteikti ir arī tas, ka gadatirgū kaut ko sev atrast var vienmēr, jo piedāvājums ir ļoti plašs, turklāt tas aptver visu gaumes. Un tiem, kam jau viss ir un nekā netrūkst, prieku sagādās vietējo pārtikas preču ražotāju piedāvājums, kur šogad īpaši daudz pieejami mājas vīni, alus, kūpinājumi, siers, medus un citi gardumi, kuriem grūti pretoties. Pat tie, kas nolēmuši tikai apskatīties notiekošo ar acīm, nespēj turēties pretim kārdinājumam un aiziet prom tukšām rokām, bet varbūt arī nevajag? Galu galā, šāds pasākums nenotiek katru mēnesi, un kā kāda gadatirgus apmeklētāja teica: ''Ja jau uzdzīvojam, tad uzdzīvojam uz pilnu banku!'', ar to mudinādama draudzeni iegādāties mājas saldējumu. Katrā ziņā šeit notiekošais ir braukšanas vērts ne tikai tāpēc, lai patukšotu maciņa saturu, bet arī tāpēc, lai izbaudītu skaisto vasaras sākumu līdzās ezeram, aplūkotu senlatviešu mājas muzejā, iepazītos ar izstādēm, ļautu bērniem vaļu rotaļu laukumos un vienkārši baudītu brīvdienas.

Brīvdabas muzeja gadatirgus norisinās 6. un 7. jūnijā no plkst. 9.00 līdz 17.00. Apmeklētāju ērtībai biļetes ir iespējams iegādāties iepriekšpārdošanā www.biļešuparadīze.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!