Foto: DELFI
Katru gadu ar vērienu Miķeļdienā tiek svinēti rudens ražas svētki, un arī šis gads nav izņēmums. Šo sestdien Vecrīgas ielas pieskandina lielā Miķeļdienas tirgus andele, kurā var atrast ne tikai dažādus gardumus un amatnieku darinājumus, bet arī vērot plašu kultūras programmu.

Miķeļi jeb Miķeļdiena tiek dēvēta par latviešu rudens saulgriežiem un gada auglīgās daļas aizvadīšanas svētkiem. Daudzām tautām, tostarp latviešiem, šie svētki ir apjumības jeb appļāvības – pēdējā pļaujas diena, kad ar maģisku rituālu palīdzību cenšas nodrošināt veiksmi nākamajā gadā un iegūt Jumja labvēlību. Ap šo laiku visai labībai jau bija jābūt nopļautai un savestai zem jumta.

Miķeļi iekrīt visbagātākajā laikā, tādēļ galds šai dienā ir ēdienu pārpilns. Uz galda noteikti vajadzēja būt gaļai, tāpēc kāva aunu, āzi vai visbiežāk sivēnu, kas tika barots īpaši šai dienai un saukts par Miķelīti.

Vecrīgas Miķeļdienas tirdziņā jau tradicionāli var iegādāties rudens veltes, medu, zivis un gaļu, dažādu veidu sierus, koka darinājumus, tautas lietišķās mākslas meistaru sarūpētās pērles, kā arī daudz ko citu.

Andele Vecrīgā notiek no pulksten 9 līdz 17. Rudens labumus var iegādāties ne tikai Doma laukumā, bet arī Herdera laukumā, Jaunielā, Jēkaba, Pils un Tirgoņu ielās.

Tirgus apmeklētājus priecē pūtēju orķestris "Fanfara", deju ansambļa "Pērkons" un bērnu deju ansambļu "Teiksmiņa" un "Dancītis" dejotāji, orķestris "Rīga", folkloras kopa "Rija", vidējās paaudzes tautas deju kolektīvs "Sidrabi". Iedzīvotāji varē vērot arī bērnu vokālo ansambļu "Kolibri", "Knīpas un knauķi" priekšnesumus, sitamo instrumentu trio "Brāļi Grīnbergi" uzstāšanos, kā arī klausīties vokālās džeza grupas "Assembly singers" un folkloras grupas "Dindari" sniegumu. Skatuves programmu vada aktrise Dita Lūriņa-Egliena.

Miķeļdienas svinības un ražas svētku godināšana notiek ne tikai pilsētas centrā, bet arī citās Rīgas apkaimēs. Piemēram, kultūras centrā "Imanta" no pulksten 14 līdz pulksten 16 risinās pasākums "Jautrā Miķeļdiena", kurā kopā ar radošo apvienību "Pasaku nams" ikviens var iesaistīties radošajās darbnīcās, atrakcijās un spēlēs. Savukārt Kultūras un tautas mākslas centra "Ritums" filiālē (Ieriķu ielā 43A) no pulksten 12 līdz pulksten 15 norit pasākums "Rudens nāca sētiņā". Kā norāda pasākuma organizatori, apmeklētāji var vērot koncertu, līdzdarboties radošajās darbnīcās, iepirkties amatnieku un lauku labumu tirdziņā.

Savukārt 30. septembrī Brīvdabas muzejā tiks godināti ražas svētki. No pulksten 10 līdz pulksten 16 būs iespēja iegādāties dažādus vietējos lauku labumus un amatnieku darinājumus bagātīgajā Miķeļa dienas tirgū, kā arī nogaršot vilinošo Saberu ķirbju zupu un doties skanīgās rotaļās ar folkloras kopu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!