Foto: DELFI

Šajā nedēļas nogalē, 1. un 2.maijā Siguldā norisinās nozīmīgs dārza nozares pasākums – Latvijas Stādu parāde, kur šogad rekordlielā apmeklētāju un dalībnieku skaitā pulcējas visi, kam dārzs nav svešs.

Šī nu jau tradicionālā pasākuma norises vieta nemainīgi joprojām ir Siguldas Svētku laukums, un maija pirmajās dienās šeit pulcējas patiesi vērienīgs pulks ļaužu. Kā vēsta pasākuma organizatiori, šogad jau pirmajā pasākuma dienā cilvēki bijuši tik daudz, kā pagājušajā gadā abās pasākumu dienās. Tas vien pierāda to, ka šeit sapulcējušies ne tikai dārzniecības interesenti, bet arī ziņkārīgie, kas vēlas iepazīt šo kopības sajūtu. Kopumā šogad Siguldas Svētku laukums uzņēmis aptuveni 160 stādu audzētājus no visas Latvijas, ap 50 dārza tehnikas un preču tirgotājus un aptuveni 200 amatniekus.

Latvijas Stādu parādes pirmajā dienā, piektdien, norisinājās reto stādu izsole, kuru vadīja Nacionālā Botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns. Šeit pulcējās ne mazums interesenti par augiem, kas ikdienā nebūt nav bieži sastopami. Pasākuma laikā notiek arī sacensība starp audzētājiem par labāko ekspozīciju, ar mērķi iedvesmot apmeklētājus un citus audzētājus.

Patīkami, ka šajā pasākumā padomāts arī par ģimenēm ar bērniem, kuriem stādi varbūt nešķiet aizraujošākie. Tieši tāpēc parādes teritorijā var apskatīt arī Latvijas tradicionālās lauku sētas paraugu un dažādus dzīvniekus – trušus, aitas un citus kustoņus.

Bez tā visa šajā vērienīgajā pasākuma ir iespēja iegādāties Latvijā audzētus stādus, sākot no tikko izpiķētiem salātiem, beidzot ar krietniem dzīvžogiem. Protams, padomāts arī par to, lai daiļā dzimuma pārstāves dārzā varētu arī skaisti izskatīties, tāpēv šeit pieejamas arī mūsdienīgas un gaumīgas dārza drēbes. Pat tad, ja nav plānots veikt pirkumus, ir gana interesanti pavērot stādu audzētāju veidotos ekspozīciju stendus un izbaudīt gaisā virmojošo atmosfēru.

Latvijas Stādu parāde notiek 1. un 2.maijā Siguldas Svētku laukumā. Ieeja bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!