Foto: LETA
Līdz 18. augustam Latvijas Dabas muzejā apskatāmas vairāk nekā 150 dažādas gladiolu šķirnes - tur notiek izstāde "Gladiolas 2013". Izstādes laikā tiek atzīmēta arī Jāņa Dipāna - viena no ievērojamākajiem ziedu selekcionāriem Latvijā - 90 gadu jubileja.

Gladiolas (no sengrieķu valodas pamazināmā formā – zobens) pasaulē mēdz saukt par zobenlilijām un dažviet arī par kukurūzas lilijām, tomēr Latvijā šie ziedi daudziem saistās ar rudens tuvošanos un skolu, kad iespaidīgā izmēra augus rokās nes satrauktie mācīties gribētāji.

Lai arī savvaļā gladiolu sugas ir ar maziem ziediņiem, gadsimtu ilgā selekcijas procesā, šīs puķes ir ieguvušas apbrīnojami lielus izmērus un interesantus krāsu un formu risinājumus. Pirmās ziņas par gladiolu selekciju Latvijā rodamas pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, savukārt visilgāk jaunu šķirņu veidošanā darbojas Jānis Dipāns, kurš joprojām ir aktīvs selekcionārs, nenogurstoši piedalās izstādēs un šogad svin savu 90-to dzimšanas dienu. J.Dipāns ar puķkopību nodarbojas jau 50 gadus un ir viens no vecākajiem šobrīd aktīvajiem selekcionāriem Latvijā. Jau kopš 1983. gada mūs visus priecē jubilāra izveidotās pirmās gladiolu šķirnes; kopumā to ir vairāk nekā 40, populārākās no kurām – "Sarkanā Burve", "Sandra", "Liesmiņa", "Senjorita", "Nakts Tango".

Izstādē Dabas muzejā ar ziediem no savām kolekcijām piedalās audzētāji – Juris Bāze, Laimonis Zaķis, Visvaldis Viņķelis, Aija Stūrīte, Ancānu ģimene, Raimonds Cīrulis, Raimonds Puriņš, Ērika Ozere un citi. Lai arī pēdējos gados izstādēs dominē vietējās selekcijas šķirnes, šoreiz apmeklētāji var iepazīties arī ar ASV, Krievijas, Čehijas un Slovākijas selekcionāru devumu no mūsu audzētāju kolekcijām.

Izstādes laikā var saņemt lietpratēju konsultācijas par gladiolu audzēšanu un šķirņu izvēli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!