Foto: DELFI
No 9. līdz 20. jūnijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vestibilā ir skatāma peoniju audzētāju kluba rīkotā "dzīvo" puķu izstāde "Skaistules peonijas"

"Peonijām ir ļoti sena vēsture, ar ko nevar lepoties citas dārza ziedu kultūras. Jau senākajā krīta periodā atrasti ziedu nospiedumi akmenī. Vecākās sastopamās ir klajās peonijas, daudz vēlāk parādās arī pildītās - vienas no apjomīgākajiem ziediem Eiropas augu valstī. Peoniju ziedi - starojoši sarkani un apaļi kā lodes - redzami 16. un 17. gadsimta klusās dabas žanra darbos.

Krāšņās peonijas iepriecina ar daudzveidīgo krāsu un izsmalcināto smaržu no agra pavasara līdz pat vēlam rudenim. Puķe labi iederas gan lielos, gan mazos stādījumos. Mūsu aizņemtības laikmetā liela nozīme ir tās ilgmūžībai - ja peoniju cers ir rūpīgi un pareizi kopts, vienā vietā tas var augt un bagātīgi ziedēt pat desmitiem gadu," vēsta izstādes organizētāji.

Pasaules selekcionāri ir ieguldījuši lielu darbu, pacietību un fantāziju, radot apbrīnojamu krāsu daudzveidību - no mirdzoši baltiem līdz gandrīz melniem ziediem. Īpaši retas ir oranžās un dzeltenās krāsu gammas selekcionētās peonijas. Mazāk izplatītas ir Japānas, eksotiskās un intersekciju peonijas. Latvijā peonijas audzē jau apmēram 200 gadu un šobrīd ir redzami panākumi jaunu šķirņu izveidē. Eiropā lielākie sasniegumi saistās ar pēdējiem trīsdesmit gadiem. Pasaulē šobrīd reģistrētas vairāk kā 8000 peoniju šķirnes. Tikpat daudz varētu būt arī nereģistrēto šķirņu. Latvijas peoniju audzētāju kolekcijās apzinātas aptuveni 1000 šķirnes.

Latvijas peoniju audzētāju draugu kluba biedri mazu daļu no savas peoniju bagātības ar prieku rāda Latvijas Nacionālā mākslas muzeja apmeklētājiem. Izstādes dalībnieki: Aldonis Vēriņš, Ināra Aire, Andris Berkins, Dzintra Jurēvica, Dagnija Voika, Ilma Nereta (Latvijas Nacionālais botāniskais dārzs).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!