Foto: Shutterstock

"Uz privātmājas zemes Babītē, bruģētā laukumā, vēlos novietot baseinu, 6x2 metri. Vai tas jāsaskaņo ar būvvaldi?" pēc padoma "Latvijas Vēstneša" (LV) portāla "E-konsultāciju" sadaļā taujā Valters.

LV portālā atbildi sniedz Babītes novada pašvaldība. "Būvniecības likuma 11. panta pirmā daļa noteic, ka būves iedala ēkās un inženierbūvēs. Savukārt detalizētāku būvju iedalījumu pa grupām nosaka vispārīgie būvnoteikumi, bet pēc lietošanas veida – normatīvie akti par būvju klasifikāciju."

Skaidrots, ka saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 12. jūnija noteikumiem "Būvju klasifikācijas noteikumi" (BKN), noteikto būvju klasifikāciju pēc lietošanas veida (būvei būvniecības procesā paredzētā un būvniecības dokumentos noteiktā būves dominējošā izmantošana – BKN 2.2. punkts) baseins ir inženierbūve ar klasifikācijas kodu 2412 (skatīt BKN pielikumu "Būvju klasifikācija"), un tas nav vērtējams kā labiekārtojuma elements.

"Secīgi būves iedala trīs grupās (1. pielikums) atkarībā no būvniecības sarežģītības un iespējamās ietekmes uz vidi atbilstoši Ministru kabineta 2014. gada 19. augusta noteikumu Nr. 500 "Vispārīgie būvnoteikumi" (VNB) 4. punktam," informē pašvaldība.

Babītes novada pašvaldība uzsver, ka, vērtējot VBN 1. pielikuma "Būvju iedalījums grupās atbilstoši būvniecības procesam" saturu, secināms, ka baseina novietošanas vai izbūves gadījumā būvniecības procesam nepieciešamos dokumentus un to saturu nosaka Ministru kabineta 2017. gada 9. maija noteikumi Nr. 253 "Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi" (AIBN).

"Ņemot vērā to, ka VBN 1. pielikumam norādītā izmēra baseina novietošana vai izbūve nav iekļauta 1. grupas būvju uzskaitījumā un būves vienkāršības dēļ nav attiecināma uz 3. grupas inženierbūvi, secināms, ka tā ir 2. grupas inženierbūve. Papildus tam jāpiemin, ka atbilstoši AIBN 6. punktam uz baseina novietošanu nav attiecināmi gadījumi, kuros nav nepieciešams paskaidrojuma raksts, apliecinājuma karte vai būvniecības iesniegums (būvniecības ieceres iesniegums), vai cita būvniecības ieceres dokumentācija, kas būtu iesniedzama akceptēšanai būvvaldē.

Tādējādi no iepriekšminētā izriet, ka baseins ar izmēru 6x2 metru ir 2. grupas inženierbūve un tā novietošanai vai izbūvei nepieciešams būvvaldē iesniegt būvniecības ieceres iesniegumu būvniecības tiesiskā regulējuma noteiktajā kārtībā un saņemt būvatļauju. Būvniecības procesam nepieciešamos dokumentus un to saturu nosaka AIBN," skaidro Babītes novada pašvaldība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!