Foto: Oskars Ludvigs

Trešdien, 27. aprīlī Esplanādē ieskandināja Lielo talku, kas norisināsies sestdien. Pasākuma laikā klātesošos informēja par šī gada Lielās talkas norisi, savukārt tā dalībnieki dalījās savās pārdomās par to, kā stiprināt sabiedrības iesaisti talkas aktivitātēs un ikdienā veicināt rūpes par tīru un veselu dabu. Pasākuma noslēgumā Esplanādes parka liepu alejā iestādīja Holandes liepu.

Talkas ieskandināšanas pasākumā Esplanādē piedalījās Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs, "Rīgas Mežu" valdes priekšsēdētāja Anita Skudra, "Latvijas Valsts meži" (LVM) Vides izglītības vadītāja Līga Abizāre un Latvijas Paralimpiskās komitejas ģenerālsekretāre Liene Apine. Ar spēka dziesmām dalībniekus iepriecināja ansambļa "Stiprās sievas" vadītāja Igeta Ozoliņa.

"Atkritumi ir resurss, ko varam atkārtoti izmantot, pārstrādāt un likt lietā, taču atkritumi ir resurss tikai tad, kad tie nonāk nevis mežos, ūdeņos un ceļmalās, bet atkritumu apsaimniekošanas sistēmā — šķirojot atkritumus ikdienā, lietojot depozīta sistēmu un neļaujot tiem nonākt vidē mums apkārt. Sniedzot atkritumiem otru elpu, mēs dodam dabai atelpu. Lielā talka ir lielisks veids, kā šo atelpu sniegt, taču aicinu ikvienu piedomāt arī pie paradumiem, kas katru dienu ļautu samazināt piesārņojumu un sniegtu vajadzīgo impulsu aprites ekonomikas attīstībai Latvijā," norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs.

Foto: Oskars Ludvigs

"Atkritumi ir smags trieciens dabai, pāridarījums bioloģiskajai daudzveidībai un klimatneitralitātei! Lai vide nebūtu sadragāta līdz pēdējam, šis ir izšķirošais brīdis valsts līmenī kategoriski aizliegt izmest atkritumus dabā, to stingri kontrolēt un piemērot pienācīgus sodus, ne tikai naudas izteiksmē, bet likt simtiem stundas vākt atkritumus, strādāt dabas labā! Kā arī, šobrīd joprojām ir nepieciešams meklēt risinājumus kā atkritumus, jo īpaši riepas, izmantot pārstrādē, lai iegūtu iedzīvotājiem un tautsaimniecībai nepieciešamos produktus. Drīz būs situācija, ka meži tiks pārpludināti ar regulāri izmestajiem atkritumiem un mūsu darbinieki vairs nespēs tik ar tiem galā. "Rīgas Meži" jo īpaši aktīvi iesaistās cilvēku informēšanā, attieksmes veidošanā. Tādēļ esam pateicīgi Lielajai talkai un ikvienam, kurš tajā iesaistās!" uzsver "Rīgas Mežu" valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.

"Atskatoties uz vēsturi, pēdējo 15 gadu laikā ir paveikts nozīmīgs darbs, lai veicinātu sabiedrības rūpes par tīru un sakoptu vidi. Mēs, Latvijas iedzīvotāji, varam teikt, ka mūsu valsts ir zaļākā pasaulē, jo vairāk nekā puse no teritorijas ir meži. Lai gan pēdējos gados piesārņojums mežos pieaug, mēs jūtam, ka apkārt ir atsaucīgi un atbildīgi cilvēki, jo saņemam ziņojumus par piesārņotajām vietām. Šogad Lielās talkas ietvaros esam sarūpējuši 300 000 talkas maisu, lai kopā iesaistītos talkas aktivitātēs un paveiktu kādu labu darbu. Aicinām ikvienu atcerēties, ka savācot atkritumus un rūpējoties par vides tīrību ikdienā, mēs ne tikai atstājam dabu tīru, bet radām drošāku vidi dzīvniekiem," iesaistīties talkā aicina LVM Vides izglītības vadītāja Līga Abizāre.

"Latvijas Paralimpiskā komiteja ik gadu mērķtiecīgi piedalās Lielās talkas aktivitātēs, un arī šis gads nebūs izņēmums. Šogad komitejas darbinieki, sportisti, medaļnieki talkos kopā ar Valsts prezidentu Egilu Levitu un viņa kundzi, lai labiekārtotu Bišumuižu. Šī sportistiem ir nozīmīga vieta, jo nākotnē ir plānots izveidot Latvijas Paralimpisko sporta centru, kurā varēs trenēties gan paralimpiskie sportisti, gan ikviens cits. Paralimpiešu iesaiste talkas aktivitātēs apliecina, ka mums ir jāveido iejūtīga sabiedrība, kurā apzināmies, ka visi esam līdzvērtīgi, neatkarīgi no fiziskajām spējām. Ceram, ka savstarpējā sapratne un sadarbība ik gadu kļūst ar vien stiprāka!" par talkas aktivitātēm stāsta Latvijas Paralimpiskās komitejas ģenerālsekretāre Liene Apine.

Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme aicina: "Pašlaik šogad jau ir pieteikts gandrīz 1000 talkas vietu, kas apliecina, ka rūpes par dabu joprojām ir svarīgas lielai sabiedrības daļai. Atgādinām, ka šogad, atkritumu vākšanas talkas ir iespējams pieteikt līdz 27. aprīļa pusnaktij, taču labiekārtošanas talkām karte būs pieejama līdz par Lielās talkas dienai. Šogad, pēc divu gadu pārtraukuma, mums ir iespēja organizēt arī publiskās talkas. Novēlu ikvienam talkotājam izjust labi padarīta darba sajūtu un novērtēt savu ieguldījumu tīrākas un sakoptākas Latvijas veidošanā. Celies, posies, iesaisties!"

"Rīgas Mežu" daļas "Dārzi un parki" aprūpē esošo Esplanādes apstādījumu vēsture sniedzas teju 140 gadu pagātnē – 1880. gada vidū te izveidoti pirmie apstādījumi. Bet pirms 120 gadiem – 1902.gadā Rīgas pilsētas dārzu pārvaldes vadītājs un tā laika galvenais apstādījumu veidotājs Georgs Kufalts uzsāka Esplanādes parka ierīkošanu. Viņš arī Esplanādē radīja Holandes liepu aleju (Mākslas muzeja un Mākslas akadēmijas aizmugurē). Tā ir pakavveida formā un bija domāta, lai kavalērijas zirgiem un to jātniekiem būtu pavēnis un vieta, kur atpūsties. Dažviet senāk stādītās liepas ir savu dzīvi nodzīvojušas un šodien, iestādot Holandes liepu, mēs atjaunojam senos stādījumus, saistām pagātni ar nākotni.

Lielā talka ir nevalstiska kustība Latvijā, kas kopš 2008. gada ne tikai organizē sakopšanas un labiekārtošanas talkas visā valstī, bet īsteno arī dažādus projektus sabiedrības izglītošanai vides aizsardzības jautājumos. Lielās talkas patrons ir Valsts prezidents, ierindojot Latviju starp pirmajām valstīm pasaulē, kur vides aktivitātēm ir valstisks atbalsts tik augstā līmenī. 2019. gada augustā patronāžu pārņēma Valsts prezidents Egils Levits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!