Foto: Shutterstock
Teju ikvienā privātmājas vai dārza mājas pagalmā nupat sācies aktīvais pļaušanas laiks. Mauriņa sakopšanai tiek piedāvāti daudz un dažādi pļaujmašīnu piedāvājumi – mauriņa pļaujmašīnas, mauriņa traktori un mauriņa roboti. Kā neapjukt šajā piedāvājumā un izvēlēties to īsto un vienīgo?

Ņemot vērā, ka dārza tehnika tiek iegādāta lietošanai vairākus gadus, pirms došanās uz veikalu vispirms ir būtiski saprast, cik liels ir zāliens, kāds ir reljefs, cik svarīgs jums ir komforts, kā arī iespējamais laiks, kuru esat gatavs atvēlēt sava mauriņa sakopšanai.

Benzīna, elektriskā, akumulatora pļaujmašīna vai robots

Elektrisko pļaujmašīnu var izvēlēties, ja pļaujamā platība ir līdz 600 m2. Salīdzinot dažādas mauriņa pļaujmašīnas, elektriskās un akumulatora pļaujmašīnas ir vieglāk lietojamas, un to uzturēšanas izdevumi ir mazāki. Elektriskajām mauriņa pļaujmašīnām nav nepieciešams mainīt motoreļļu vai gaisa filtrus - pietiek ar asmens asināšanu un vispārējo tīrīšanu pēc katras pļaušanas reizes. Dārza tehnikas eksperts Mārtiņš Jaudzems atgādina, ka elektrisko pļaujmašīnu dzinēja jauda ir maza, tāpēc tās vairāk ir piemērotas nelielai platībai ar ne pārāk garu zāli. Elektriskās pļaujmašīnas ir ērtas darbam vietās, kur ir maz koku un krūmu.

Strādājot ar akumulatora pļaujmašīnu, jāņem vērā, ka akumulatora darbības laiks ir ierobežots. Pilnai akumulatora uzlādei parasti nepieciešams vairāk laika kā tā izlādei. Izvēloties elektrisko vai akumulatora pļaujmašīnu, nebūs jādomā par benzīnu, turklāt tās glabāšanai nepieciešams atvēlēt mazāk vietas. Akumulatora pļaujmašīnu lielākās priekšrocības – neliels troksnis, viegla iedarbināšana, mazs svars, kā arī nav nepieciešams pagarinātājs. Līdz ar to šīs būs piemērotas gados vecākiem cilvēkiem vai, piemēram, vasarnīcu īpašniekiem, kuriem nepieciešams pārvadāt pļaujmašīnu.

Visizplatītākās ir benzīna pļaujmašīnas. Tās lielākoties aprīkotas ar jaudīgiem dzinējiem, kuri ļaus ātrāk nopļaut zālienu, kā arī kalpos ilgāk par abiem iepriekš minētajiem. Mīnusi – salīdzinoši sarežģīta apkope un lielākas izmaksas.

Atsevišķa kategorija ir mauriņa traktori, kas būs piemēroti lielu platību apsaimniekošanai. Ja lemjat par labu šim tehnikas risinājumam, vērts atcerēties, ka atsevišķus mauriņa traktoru modeļus, aprīkojot tos ar šķūri un riteņu ķēdēm, iespējams izmantot arī ziemā. Savukārt tiem, kuriem sirdij tuvi pēdējie tehnoloģiju sasniegumi, vērts izskatīt mauriņa robotu piedāvājumu. Lielākie plusi – klusi un daudz strādā vienatnē (apkops līdz 10000 m2), sadzīvo ar bērniem un dzīvniekiem, vienkārša apkope.

Mulčēšana, savākšana vai izmešana

Dārza tehnikas veikalos pieejams plašs mauriņa pļaujmašīnu klāsts ar vienu vai vairākām funkcijām. Lai palīdzētu izdarīt izvēli, projekta "Dārza tehnikas eksperti" vadītājs M. Jaudzems skaidro trīs galveno funkciju atšķirības.

Mulčēšana nozīmē, ka nopļautā zāle netiek izmesta no pļaujmašīnas, bet gan sasmalcināta sīkos gabalos. Ja tiek pļauta ne pārāk gara zāle, nopļautie zāles stiebri parasti nav redzami. Tie kļūst par mēslojumu augošajai zālei. Salīdzinot ar izmešanu uz sāniem, mulčēšanas galvenā priekšrocība ir tā, ka nopļautā zāle netiek izsvaidīta uz nopļautā zālāja, bet gan iespiesta tajā.

Savākšanas groza galvenā priekšrocība – zāliens paliek tīrs, jo lielākā daļa nopļautās zāles tiek savākta grozā. Tāpat to ērti var izmantot arī rudenī - ar šādu pļaujmašīnu var viegli sasmalcināt un savākt nokritušās lapas. Kā mīnusu var minēt papildu darbu, kas jāveic, iztukšojot grozu.

Izmešana uz sāniem ir vienkārša un izmaksu ziņā lēta funkcija, kas piemērota nelielas jaudas pļaujmašīnām, neradot tām papildu noslogojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!