Foto: Shutterstock
Krāšņās vasaras puķes balzamīnes mūs dārzos priecē līdz pat salnām. Lai augam nebūtu jāteic ardievas, "Tavs Dārzs" skaidro, vai un kā ir iespējams pārziemināt balzamīnes, lai nākamgad tās turpinātu priecēt ar savu ziedēšanu.

Kā norāda "Dreiliņu stādu" dārznieks Dainis, no balzamīnēm visdrošāk būs pārziemināt šķirnes "Valera" augus. "Tās rudenī var stādīt podos un droši pārziemināt uz palodzes, jo savā būtībā balzamīne ir istabas augs, tikai pirms neilga laika tās saka audzēt arī dārzā," piebilst Dainis. "Ļoti uzmanīgi ar laistīšanu ziemas laikā, jo pārlejot tās sāks pūt un aizies bojā."

Savukārt ZS "Bērziņi" dārzniece Iveta atzīmē, ka balzamīnes varētu pārziemināt ļoti gaišās, vidēji siltās telpās, kur gaisa temperatūra ir no +16 līdz +18 grādiem pēc Celsija. "Problēma tā, ka balzamīnes patīk tīklērcēm, ar kurām dārzkopim amatierim bez pieejas speciālajiem insekticīdiem cīnīties nebūs viegli," brīdina dārzniece. "Telpās ar centrālapkuri gaiss ir sauss un tīklērces parādās ļoti ātri."

Lai pārzieminātu balzamīnes, augu apgriež aptuveni par 2/3, skatoties, lai lapu padusītes ir ar vienmērīgi izvietotiem vismaz pieciem līdz septiņiem pumpuriem, padomos dalās "Bērziņu" dārzniece. Tomēr, lai augs ziedētu tikpat bagātīgi kā viengadīgais, ir jābūt ļoti labam apgaismojumam un tas nedrīkst būt izstīdzējis. Papildmēslošanai ziemā izmanto mēslošanas līdzekļus ar nelielu slāpekļa saturu, vidēju fosfora un lielāku kālija saturu. Pavasarī (marta beigas, aprīlis) attiecību maina un visi makroelementi varētu būt vienādās attiecībās, protams, nepieciešami arī mikroelementi, atgādina dārzniece.

"Tavs Dārzs" turpmāk rakstu sērijās plašāk stāstīs par iecienīto vasaras puķu pārziemošanu, kā arī sniegs noderīgus speciālistu ieteikumus, lai augus varētu saglabāt arī nākamajai sezonai.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem rudenī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!