Foto: Bulduru Dārzkopības vidusskola

Grieztie ziedi ir īsts krāšņums vāzēs, bet jāņem vērā arī svarīgi priekšnoteiktumi, lai tie ilgāk saglabātos svaigi. "Tavs Dārzs" vērsās pie Bulduru Dārzkopības vidusskolas (BVD) skolotājas Ilzes Bānes, kura dalījās padomos par griezto tulpju kopšanu un ilgāku uzglabāšanu.

Kā atzīst speciāliste, tulpes noteikti būtu vēlams pirms nešanas laukā ietīt kādā papīrā. Jo īpaši tad, kad gaisa temperatūra ir zemāka par +2 grādiem pēc Celsija. "Arī mēs velkam mēteļus," atgādina speciāliste. Kad tulpes ienestas iekštelpās, tās apmēram 30 minūtes vēlams atstāt papīrā. Kā skaidro Ilze Bāne, tas jādara, lai tulpēm nebūtu siltuma šoks.

Pēc tam augiem viemēr vēlams atjaunot kātu griezumu. To vislabāk darīt ar asu nazi. Skolotāja norāda, ka griezumu ieteicams kātam veikt slīpi. Taujāta par to, vai tiešām tulpju kāti jāgriež ir zem krāna, lai šādi audos neieplūstu gaiss, kas var traucēt ūdens uzsūkšanu, speciāliste uzsver, ka pēc teorijas tas ir pareizi, bet praksē – nedrīkst augu atstāt bez ūdens. "Nekavējoties jāliek ūdenī, lai neveidotos gaisa burbulis un neapkalstu," uzsver Bāne.

Ja tulpes ir nedaudz panīkušas, speciāliste iesaka tās ielikt siltākā ūdenī, pirms tam ietinot papīrā. Tāpat tulpju kātiņam jāveic svaigs griezums.

Ūdens izvēle un barības vielas


Kā skaidro Ilze Bāne, pavītušām tulpēm ir vēlams vāzē liet siltu ūdeni. Savukārt pārējām var liet remdenu ūdeni - kā jebkuram citam ziedam. Vēlams, lai ūdens daudzums būtu līdz pirmajai tulpes lapai. Skolotāja iesaka arī labāk tulpes pirmo lapu noņemt, lai tā netērē ūdeni un nepūst. Tāpat viņa atgādina, ka tulpēm ūdens jāatjauno vismaz reizi dienā, jo tās, kā skaidro Bāne, ir negausīgi dzērāji. Barības vielas gan ūdenim nav nepieciešams pievienot, norāda Bāne.

Vaicāta par to, kur labāk nenovietot tulpes, speciāliste uzsver, ka tām nebūs piemērots telpas tumšākais stūris, jo tās stiepsies pret gaismu. Tulpes arī nevajadzētu likt tiešos saules staros, jo tad tās strauji pārplauks vai apdegs (tulpes paliks gaišas). Nepiemērota vieta arī būs telpas, kur ir caurvējš, kā arī pārāk tuva vāzes novietošana sildelementiem.

Kā uzsver Bāne, ja liek kopā dažādu šķirņu ziedus, vēlams ūdenim pievienot speciālos līdzekļus, kas nopērkami ziedu veikalos.

Foto ieskats, kā aug tulpes Bulduru Dārzkopības vidusskolā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!