Foto: Publicitātes foto
Beidzot dabā ir iestājies kārtīgs pavasaris, un tieši šonedēļ, no 12. līdz 14. maijam, Ķīpsalā notiks dārzkopības izstāde "Dārzs un dzīvesstils 2023". Būs stādi un sēklas, dārza tehnika un instrumenti, augsnes uzlabotāji un dārza inventārs, siltumnīcas, nojumes, dārza mēbeles, dekori un vēl daudz kas cits, kas dārzu pārvērtīs par skaistu miera oāzi.

Sēklu un stādu izvēle

Trīs dienas Ķīpsalā āra ekspozīcijā varēs izraudzīties un iegādāties visdažādākos stādus un sēklas. Daudzgadīgus puķu un krūmu stādus savam dārzam atrast palīdzēs stādu audzētāja Eva Meržejevska, Latvijā audzētus rožu stādus plašā klāstā piedāvās "Dailas rozes" un "Ilzes rozes", savukārt "Dainas dārzi" priecēs ar liliju un gladiolu sīpoliem, kā arī ar vasaras daudzgadīgo puķu un rožu stādiem.

Foto: Publicitātes foto

Z/S "Jaunās Čūreikas" piedāvās aromātiskus garšaugus, sākot ar visiem pazīstamo baziliku un beidzot ar sēņu zāli. Piedāvājumā būs arī ikgadējie favorīti – balkona tomātu un aso piparu stādi, kā arī krāšņie nokareno ziedu puķupodi.

Tiem, kuriem aktuālāki ir augļu koku un ogulāju stādi, jāielūkojas stādaudzētavas "Liepas" piedāvājumā, kur plašā izvēlē būs ābeles, bumbieres, ķirši, persiki, aprikozes, upenes, ērkšķogas, jāņogas un vēl citi augi. Savukārt tiem, kuri vēlas iegūt bagātīgu un daudzveidīgu bioloģiski audzētu tomātu ražu, vērtīgi būs iegriezties Artūra Sildes Dārzkopības entuziastu kluba "Tomāts" stendā.

Puķes, krūmi un augļu koki nešķitīs krāšņi, ja mauriņš nebūs glīts. Uzņēmums "Latvijas Šķirnes sēklas" prezentēs Latvijā ražotus zāliena sēklu maisījumus, kuri būs izturīgi mūsu mainīgajos laikapstākļos. Sēklas piemājas mauriņam piedāvās arī "Linas Agro", aicinot izvēlēties no dažādām variācijām – zāliens saulainām vai ēnainām vietām, intensīvai slodzei, plašu teritoriju apzaļumošanai, ilgmūžīgam rezultātam.

Foto: Publicitātes foto

Lai dārzs ir skaists un praktisks

Mēbeles, kuras āra teritorijā ienesīs māju sajūtu, piedāvās "Kate", savukārt masīvkoka mēbeles ar skandināvu dizaina piesitienu izstādē prezentēs pašmāju uzņēmums "UZKURI". Tāpat vasaras mēbeļu izvēli paplašinās arī "mc2", savukārt "Ziedu fabrika" piedāvās dažādus dārza augus un dekorus, kas palīdzēs katru piemājas dārzu padarīt krāšņāku.

Pavasara darbu izstādē neiztikt arī bez siltumnīcām. Pēdējos gados tās kļuvušas teju par modes lietu, tāpēc ražotāju piedāvājumā ir arvien vairāk ne tikai funkcionālu, bet arī patiesi skaistu un gaumīgu siltumnīcu. Uzņēmums "Cerise" būs viens no tiem, kas prezentēs modernas klasiskā stila koka siltumnīcas, kuras piemājas teritoriju padarīs krāšņāku. Līdzās būs arī plaši izmantotās polikarbonāta siltumnīcas no tādiem uzņēmumiem kā "AgroTop", "Modul", "Weis A" un citiem.

Foto: Publicitātes foto

Lai dārza ainavu nebojātu lietas, kurām nav savas vietas, dažādus uzglabāšanas risinājumus piedāvās "MSPRO". Tostarp būs apskatāmas "VeloBox" velosipēdu novietnes. Šogad izstādē piedalās arī uzņēmums "Revonia", kas ražo tradicionālos betona pagrabus, kurus var komplektēt kā moduļus. Vienu no pagrabiem varēs apskatīt arī klātienē.

Labākie palīgi – atbilstoši instrumenti un tehnika

Pat pašas labākās un pārdomātākās idejas būs grūti vai pat neiespējami realizēt plikām rokām, tāpēc izstādē varēs izvēlēties gan dažādus dārza instrumentus, gan tehniku un citu papildaprīkojumu.

Zāles pļāvēji, tostarp robotizētie, un traktori, zāliena aeratori, elektriskie miglotāji, piekabes, zāles un lapu savācēji, lapu pūtēji un vēl daudz kas cits. Ar šādu piedāvājumu startēs tādi uzņēmumi kā "DOJUS Latvija", "Kärcher", "Gitana tehniskais nodrošinājums", "Trolla" un vēl citi.

Konsultācijas ar ainavu arhitektu

Foto: Publicitātes foto

Vai esi pārdomāti izplānojis augu salikumus tā, lai dārzs saglabā savu dekorativitāti visās sezonās un gadalaikos? Vai esi uz savu ideju par dārza iekārtojumu raudzījies tālredzīgi – kā apstādījumi mainīsies laika gaitā, kā tie augs un cik lieli tie būs? Kur būs siltumnīca vai terase attiecībā pret debespusēm? Kāds būs apgaismojums un kādi materiāli tiks izmantoti dārza ierīkošanā? Lai neapjuktu plašajā dārza lietu piedāvājumā, ir nepieciešams skaidrs plāns, kurā par visu ir padomāts.

Lai piepildītu sapni par ilgmūžīgu ainavu savās mājās, kura priecēs katru no jums un radīs dzimto māju sajūtu arī bērniem, apmeklētāji aicināti izmantot iespēju izstādē konsultēties ar pieredzējušo un godalgoto ainavu arhitekti Agnesi Purviņu. Viņas veidoto dārzu pamatā ir harmoniska, ilgmūžīga un dabiska ainava.

Visu nepieciešamo darbam un atpūtai dārzā Ķīpsalā trīs dienu garumā prezentēs vairāk nekā 100 uzņēmumu.

Izstādes darba laiks:

  • 12. līdz 13. maijs no pulksten 10 līdz 18;
  • 14. maijs no pulksten 10 līdz 17.

Biļešu cenas līdz 11. maijam:

  • Pieaugušajiem – 2 eiro;
  • Ģimenes biļete (2+2 vai 1+3) – 5 eiro;
  • vairāk bērnu – 0,50 eiro par katru;
  • Bērniem no 3 gadu vecuma – 1 eiro;
  • Pensionāriem un invalīdiem (uzrādot apliecību) – 1 eiro;
  • Bērnam invalīdam (uzrādot apliecību) – bez maksas.

Izdevīgākas biļešu cenas pieejamas iepriekšpārdošanā, klikšķinot šeit. Biļešu cenas izstādes norises dienās skatiet šeit.

Ieeja ar dzīvniekiem aizliegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!