Foto: Publicitātes foto

Pēdējā gada laikā piedzīvots negaidīts energoresursu cenu pieaugums, kas cilvēkiem licis mainīt savus elektroenerģijas patēriņa ieradumus, kā arī domāt par jauniem enerģijas ieguves veidiem, piemēram, saules paneļiem. Tajā pašā laikā saules paneļu tehnoloģijas kļūst aizvien pieejamākas, un katru gadu par tām interesējas aizvien vairāk iedzīvotāju Latvijā. Enerģētikas uzņēmumu grupas "AJ Power" eksperti ir izstrādājuši saules paneļu piedāvājumu salīdzināšanas ceļvedi – "saulesabc.lv", kurā ir apkopota būtiskākā informācija, lai patērētāji spētu gudri izvēlēties saules paneļu risinājumus.

Interese par saules paneļu uzstādīšanu strauji aug, līdz ar to tirgū parādās aizvien jauni pakalpojumu sniedzēji. Šogad valsts ir izveidojusi vairākas atbalsta programmas, rezultātā aizvien vairāk iedzīvotāju Latvijā apsver iespēju izvēlēties saules enerģijas risinājumus savām privātmājām, zemnieku saimniecībām vai uzņēmumu ražošanas ēkām. Tomēr tā ir iespēja arī negodprātīgiem pakalpojumu sniedzējiem, kas izmanto lielo sabiedrības interesi, tāpēc patērētājiem ir jābūt uzmanīgiem, izvēloties potenciālo sadarbības partneri. Latvijā lielākās privātās enerģētikas uzņēmumu grupas "AJ Power" eksperti ir apkopojuši svarīgāko informāciju, ko ņemt vērā, izvēloties uzticamu saules paneļu tirgotāju, kas nodrošinātu sertificētu, Eiropas Savienības standartiem atbilstošu sistēmu piegādi un uzstādīšanu.

"Saules paneļu uzstādīšanu iesakām uzticēt pieredzējušiem un sertificētiem speciālistiem, kuri spēj rast visatbilstošāko risinājumu, kā arī nodrošināt sistēmu uzstādīšanu kvalitatīvi un atbilstoši noteiktajiem standartiem. Latvijā ir vairāki šādi pakalpojumu sniedzēji, kas nozarē darbojas jau vairākus gadus un ir pierādījuši sevi kā profesionāļi,'' iesaka enerģētikas uzņēmumu grupas "AJ Power" galvenais elektroinženieris Romualds Bogdanovičs.

Svarīgākais par kvalitatīvu saules paneļu uzstādīšanu

Saules paneļu uzstādīšanas eksperti aicina rūpīgi salīdzināt saules paneļu sistēmu cenas un veikto darbu kvalitāti. Vienmēr jāpievērš uzmanība ne tikai saules paneļu sistēmas mēneša maksai, bet arī 1 kW (kilovata) izmaksām, kā arī kopējai projekta ilgtspējībai. Investīcijas saules paneļu sistēmās tiek veiktas uz 7–10 un pat vairāk gadiem, tāpēc eksperti iesaka rūpīgi izvērtēt pakalpojumu sniedzēja izvēli, jo kvalitatīviem saules paneļu projektiem ir jābūt balstītiem aprēķinos, analīzē un individuālajos enerģijas patēriņa ieradumos, kā arī veiktajiem darbiem jābūt atbilstošiem nozares kvalitātes standartiem.

Izvēloties saules paneļu tirgotāju, jāpievērš uzmanība, vai tirgotāja speciālisti ir atbilstoši sertificēti. Viņiem jābūt spēkā esošiem sertifikātiem elektroietaišu izbūves darbu vadīšanā un elektroietaišu projektēšanā. Nepieciešams pārliecināties, vai saules paneļu tirgotājs ir reģistrēts būvkomersants Būvniecības informācijas sistēmā (BIS) un ir kvalificēts būvdarbu veicējs.

Saules paneļu piedāvājumu salīdzināšanas ceļvedis pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!