Foto: Shutterstock
"Daudzdzīvokļu mājas pagrabā ieviesusies sēne, kas atgādina vati. Pagrabs ir mitrs, pavasaros un rudeņos tur uzkrājas ūdens. Notīrīt šo sēni nav grūti, bet micēlijs saglabājas uz betona grīdas un sienas ķieģeļiem, tāpēc sēne drīz atjaunojas. Kas tā par sēni un kā to likvidēt?" vaicā Eriks Skrapcis Ogrē.

Mūsu mājās mīt vesela rinda parazītisku sēņu, kuras par ēkas svarīgākajām sastāvdaļām interesējas kā par uzkodu. Mūra sēnes pārtiek no kaļķa daļiņām, kas atrodas javā, koka sēnes - no celulozes, kas ir koksnes sastāvā. Gala rezultātā sēņu darbība noved pie materiāla struktūras sabojāšanās un sairšanas. Ko darīt, lai tā nenotiktu?

Sēņu uzbrukums

Precīzi noteikt sēnes sugu un labākos līdzekļus tās iznīdēšanai var vienīgi speciālā laboratorijā. Lai aizstāvētu savu mājokli pret šiem nelūgtajiem ciemiņiem, lieto dažādus aizsardzības līdzekļus - antiseptiķi neļauj saviesties baktērijām, fungicīdi iznīcina sēnes, insekticīdi nonāvē kukaiņus, vēl ir antipirēni, kas aizkavē degšanu.

No sēnēm visbīstamākā ir īstā mājassēne (Serpula lacrymans) jeb brants. Īpaši aktīvi tās sēņotne veidojas skābenā vidē, kur ir pietiekami silts (+15...+25 °C) un mitrs (20 - 70 %). Sēne veido ieapaļu vai ovālu, nedaudz krokotu, pankūkai līdzīgu augļķermeni ar baltu vai krēmkrāsas apmali un koši brūnu vidusdaļu. Jauns brants var būt līdzīgs vatei.

Spēj piesaistīt mitrumu no apkārtējās vides

Labvēlīgos apstākļos sēne attīstās ļoti strauji un divu līdz trīs gadu laikā var noēst jaunu, tikko ieklātu grīdu. Meklējot savu lielāko kārumu - koksni, branta stiegrojums tiek cauri jebkuram mūrim. Bojā arī betona apmetumu, ķieģeļu sienas, audumu, ādu un papīru. Īsā laikā brants var saēst koka grīdu, pat veselu māju. Kādu laiku pat valdīja uzskats, ka ar brantu inficētas mājas labāk nodedzināt, lai sēni nepārnestu uz citām mājām. Tagad remontētāji ēkai nelaiž klāt sarkano gaili, bet aprobežojas ar bojāto daļu iznīcināšanu un vietas dezinfekciju.

Izpalīgu bataljons

Jau no senlaikiem cilvēki ievērojuši, ka darva un lineļļa ir lieliski dabīgie antiseptiķi, ko tradicionāli izmanto koksnes impregnēšanai.

Liela daļa aizsardzības līdzekļu ir universāli - tie aizsargā koksni no visiem bioloģiskajiem apdraudējumiem. Biocīdos aizsardzības līdzekļus, kuru sastāvā ir arsēns (ārtelpām), pēdējā laikā nomaina līdzekļi uz vara un bora organisko savienojumu bāzes.

Viens no pamatnoteikumiem, lai būvmateriāli labi saglabātos, ir pareiza to lietošana. Koks elpo - uzsūc apkārtējās vides mitrumu un atkal izdala to apkārtējā vidē. Tādēļ mājas konstrukcija jāveido tā, lai netraucētu tam elpot. Visbīstamāk ir kokam aizžņaugt rīkli - tāds drīz satrupēs.

Rūpnieciskā veidā aizsardzības līdzekļus koksnē iesūcina, iegremdējot kokmateriālus vannā, vai arī ievietojot autoklāvos retinājuma - spiediena režīmā. Sadzīves apstākļos koka apstrādi veic ar rokām, uzklājot aizsardzības līdzekli ar otu vai pulverizatoru, nelielas koka detaļas var iemērkt šķīdumā. Strādājot ar biocīdiem, nepieciešami drošības pasākumi - jālieto gumijas cimdi, aizsargbrilles.

Veikalos nopērkamai dažādi koksnes aizsardzības līdzekļi gan dziļai, gan seklai piesūcināšanai, sākot ar starptautiski atzītajiem Osmoze, Bochemit, Remers, Staforest un beidzot ar Latvijas zinātnieku izstrādātajiem patentētajiem preparātiem, ko gatavo zinātniskās ražošanas firma "Relika". Tie viegli iesūcas koksnē, ir ugunsdroši, vienkārši un ērti uzglabājami. Darba laikā nav kodīgu izgarojumu, arī žūstot koks neizdala cilvēkam kaitīgus savienojumus.

Kazelītu lieto iekštelpās un ārtelpās pret pelējumu, koksnes zilēšanu, trupes sēni, ķirmjiem. Lai pasargātu no pelējuma, mūra mājās ar Kazelītu mēdz apstrādāt arī telpu mitros stūrus.

Surols iznīcina mikroorganismu sporas un koksngraužu oliņas. Tas noder slēgtu telpu (pagrabu, siltumnīcu) dezinfekcijai.

Erlitu izmanto gan slēgtās, gan atklātās telpās trupēšanas, pelēšanas un koksngraužu apkarošanai. Koksni preparāts iekrāso zaļganbrūnu. Var lietot arī kontaktā ar augsni.

Dikants paredzēts aizsardzībai pret trupēšanu, pelēšanu un kokgraužiem. To droši var izmantot metāla detaļu tuvumā - metāls nekorodē.

Staforest ir labs palīgs pret koksnes trupēšanu, kokgraužiem un sēnēm gan iekštelpās, gan ārtelpās. Sāļu maisījumi iesūcas dziļi, apstrādāta koksne var būt kontaktā ar grunti.

Konsultēja "Stafor Eko" direktors Pāvels Osadčijs un tradicionālās celtniecības eksperts Ojārs Skujiņš.

Padomi

Ja pagrabs ir mitrs, agrāk vai vēlāk cieš arī mājas konstrukcijas, tādēļ jāapsver, kā novērst šo problēmu. Vislabāk būtu izrakt šahtas pa mājas perimetru, pastiprināt pagraba ārējo sienu hidroizolāciju un izveidot drenāžu uz kādu zemāku vietu.

Pagraba zemākajā vietā der izveidot noteces aku ar sūkni. Ja akā parādās ūdens, to izsūknē.

Ja pagrabā iemetusies sēne, vispirms jānoskaidro, kas īsti tā ir. To var izdarīt Latvijas Koksnes ķīmijas institūta Bionoārdīšanās un koksnes aizsardzības laboratorijā, piesakot apmeklējumu. Speciālisti par saprātīgu samaksu noteiks sēnes sugu un ieteiks nepieciešamos preparātus.

Tradicionāli mūra brantu apkaro ar vara vitriola šķīdumu. To var iegādāties veikalā "Rīgas ķīmija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!