Foto: DELFI
25. oktobrī Rīgas Zooloģiskajā dārzā jau vienpadsmito gadu pēc kārtas norisinājās Latvijas lielākā ķirbja čempionāts, kurā no desmit raženākajiem dārza karaļiem par uzvarētāju kļuva Kuldīgas novadā, Kurmāles pagastā Elīzas Neimanes izaudzētais 404 kg smagais ķirbis.

Šī gada raženākie ķirbji auguši Neimaņu ģimenē, kuriem izdevās izcīnīt pirmās trīs godpilnās vietas. Otrajā vietā bija Luīze Neimane ar 245,5 kg lielu ķirbi, bet godpilno trešo vietu ieņēma Gundega Neimane ar 221,5 kg smago ķirbi. Šogad konkursam pieteiktie dižķirbji auguši Skrundas, Jelgavas, Kuldīgas, Ādažu, Kandavas, Liepājas, kā arī citās Latvijas pilsētās un novados. Šogad kopumā čempionātam tika pieteikti 43 ķirbji, taču finālā iekļuva 10 lielākās ogas.

Foto: DELFI

Šogad sacensībās par diženo dārza milžu svēršanu un mērīšanu rūpējās spēka vīri Agris Kazeļņiks un Aivars Šmaukstelis Jāņa Romanovska virsvadībā. Pēc uzvarētāju paziņošanas un svinīgās apbalvošanas par raženajiem ķirbjiem varēja priecāties arī paši Rīgas Zooloģiskā dārza iemītnieki, ar ķirbi kā kārumu launagā mielojās Amūras tīģeri – Tors un Odins.

Foto: DELFI

''Latvijas lielākā ķirbja čempionāts stabili ir iesoļojis otrajā gadu desmitā, un mums ir prieks, ka čempionāts ir kļuvis par gaidītu tradīciju gan mums, gan ķirbju audzētājiem visā Latvijā. Ja 2006. gadā sākām ar 78,15 kilogramus smagiem ķirbjiem, tad nu jau liela daļa izaudzēto dārza karaļu sver pat pāri 200 kilogramiem. Skaidri redzams, ka šo dārza ogu audzēšana prasa apbrīnojami lielu pacietību un rūpes, lai izlolotu tik varena izmēra ķirbjus," stāsta ''Maxima Latvija'' Komunikācijas vadītājs Jānis Beseris, izsakot pateicību arī ilggadīgam čempionāta atbalstītājam – Rīgas Zooloģiskajam dārzam.

Noteikti varam lepoties ar šī gada čempionāta rezultātiem, bet mums vēl ir, kur augt. Kā raksta ''Guinness World Records'', pasaulē lielākā ķirbja tituls pieder Benijam Meijeram no Šveices. 2014. gadā viņš izaudzējis 1054 kilogramus smagu ķirbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!