Foto: F64
Jau tradicionāli vasarā norisinās vēsturisko parku un dārzu dienas Latvijas pilīs un muižās, un arī šis gads nav izņēmums. Visi interesenti 3. un 4. jūlijā aicināti apmeklēt muižas un pilis, kurās varēs aplūkot skaistos dārzus, parkus, klausīties saimnieku stāstos, kā arī baudīt citas aktivitātes.

Pasākumu "Vēsturisko parku un dārzu dienas (VPDD 2021)" organizē "Latvijas Piļu un muižu asociācija" (LPMA). Ik gadu pasākumam ir īpaša tēma, un šogad tā veltīta paklājdobēm, lai iepazīstinātu muižu apmeklētājus ar šo dobju veidu.

Kā skaidro pasākuma pārstāvji, paklājdobes ir piemirsts dobju veids, bet to ienākšana Latvijā vistiešākajā veidā ir saistīta ar muižu zaļo zonu labiekārtošanu. Stādīti divu vai vairāku ziedaugu dobē tā, lai veidotos paklājam līdzīgs raksts, ornaments tiek saukta par paklājdobi. Latvijā krāšņākā atrodas Rundāles pils parkā, kā arī pilsētu apstādījumos.

Paklājdobju forma un ornamenti ir dārznieku radošuma un augu simbiozes rezultāts. Latvijā šī tradīcija ienākusi muižu laikos, īpaši 19. gadsimta otrajā pusē un, iespējams, no Lielbritānijas, kur turīgu ļaužu un aristokrātijas dārzos tās parādījās 19. gadsimta sākumā. Pateicoties pasaules apceļotājiem un transporta satiksmes attīstībai starp Dienvidameriku, Āfriku un Veco pasauli, Eiropā jau 17. gadsimtā nonāca jaunu sugu augu sēklas, sīpoli un sakneņi, kuri vēlāk tika izmantoti dārzu kultūrā. Smalkas, īpaši kopjamas, ne viegli izveidojamas, bet noteikti baudāmas dažādos veidos. Lai paklājdobes būtu skaistas visas veģetācijas sezonas garumā, dārzkopji bieži vien stādus maina vairākas reizes sezonā.

  • Šeit jau drīzumā varēsi apskatīt pasākuma programmu, kā arī varēsi aplūkot, kuras pilis un muižas piedalās pasākumā.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Māja&Dārzs", kā arī portāls "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!