Man ir vasaras mājiņa bez tradicionālajām ērtībām. Cīnos kā māku. Kur var nopirkt un cik maksā biotabletes sausajām tualetēm, jautā Pēteris Jelgavā.

Lai cik vientuļā vieta atrastos vasarnīca, regulāri iet krūmiņos nedrīkstētu nekādā gadījumā, pat ja apkārt šalc personīgais mežs. Jātaisa vien ķemertiņš, kas parasti manifestējas kā koka būdiņa ar izsmeļamo bedri un jauku sirsniņu durvīs. Parasti to uzstutē patālāk no mājas, kaut vai aiz šķūnīša, tomēr ne pārāk tālu, lai tumsā lustīgi ciemiņi nenomaldās. Tomēr, vējam pūšot no mazmājiņas puses, ēdiens stiprā gaisa dēļ var šķist mazāk gards. Tas notiek tādēļ, ka labvēlīgā vidē ātri savairojas baktērijas, kuras izplata ļoti dabisku, tomēr visai nepatīkamu smaku, kuru par smaržu spēj nosaukt tikai absolūts lauku fanāts.

Lai sausā tualete nesmaržotu un čaklāk ražotu kompostu, tās saturam bieži pievieno kūdru un sasmalcinātu koksni. Vislabāk izmantot dabīgos preparātus, kuri satur dūņās dzīvojošu derīgo baktēriju celmus. Dažus preparātus var lietot tūlīt, citi ir iepriekš jāsajauc un jāsagatavo. Šie līdzekļi darbojas ilglaicīgi, nav kaitīgi dabai un cilvēka veselībai un paredzēti plašam patērētāju lokam. Viens no vienkāršākajiem un efektīvākajiem līdzekļiem

Ir biotabletes, kuras pēc būtības ir konservētas aktīvās dūņas, kuras ar aerobo procesu palīdzību pārstrādā vairāk nekā 95% nosēdumu. Vienas biotabletes sastāvā ir 400 miljonu īpašo mikroorganismu, un tās izmanto tualetes bedrēs, nosēdakās, var pat noskalināt uzreiz podā. Praksē tas nozīmē, ka vairs nevajag nekādu attīrīšanu – notekūdeņi ir dzidri, bez nepatīkamā aromāta. Tādus droši var iepludināt tuvākajā ūdenstilpnē.

Biotabletes ir vienkārši lietojamas. Katru otro nedēļu vienu tableti iemet izlietnē, podā vai notekūdeņu rezervuārā. Tās piedāvā daudzos saimniecības preču veikalos, cena svārstās ap latu par tableti. Labas atsauksmes dzirdētas, piemēram, par Francijas koncerna "Gamlen" izstrādāto 12 tablešu komplektu – ar vienu pietiekot četrus kubikmetrus lielai nosēdumu akai vai tualetes bedrei. SIA "Jugris" tās piedāvā arī pa pastu ar pēcmaksu. Tas gan sadārdzina viena iepakojuma izmaksas, toties aiztaupa daudz klapatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!