Latvijas Mikologu biedrība par "Gada sēni 2013" ir izraudzījusies īsto mājas sēni jeb brantu, kas ir visbīstamākā koka ēku noārdītāja. Kā cīnīties pret šo nejauko "koka ēdāju", vēlējās uzzināt arī kāds "Delfi" lasītājs, kura māju skāruši tās nodarītie bojājumi.

Kā informēja Latvijas Mikologu biedrībā, īstā mājas sēne ir visbiežāk reģistrētā sēne (47%) Latvijas ēkās. Sēnes ieviešanās gadījumi īpaši pieaug mitrās vasarās.

Īstā mājas sēne aug pie gaisa temperatūras no 3 līdz 26 grādiem, bet optimālais koksnes mitrums ir 30-40 procenti. Lai izvairītos no sēnes ieviešanās ēkā, tā pastāvīgi jāuztur sausa, bet koksnes mitrumam jābūt zem 20 procentiem.

Savukārt tad, ja sēne jau sākusi savu postošo uzbrukumu, var palīdzēt bojātu koka daļu nomainīšana, kā arī vēl nebojāto un jaunieklājamo segumu apstrāde ar dezinfekcijas materiāliem.

"Brants, atšķirībā no pelējuma, pats ražo mitrumu un ir daudz agresīvāks. Ja to nelikvidē, dažos gados konstrukcija var sabrukt. Lai iznīcinātu brantu uz būvkonstrukcijas, inficēto vietu izgriež, dezinficē konstrukcijas daļas, kas atradušās infekcijas perēkļa tuvumā, tad uzklāj antiseptisku līdzekli un izgrieztajā vietā iestrādā ielāpu jeb protēzi," iesaka celtniecības portāla abc.lv eksperti.

Liela daļa aizsardzības līdzekļu ir universāli - tie aizsargā koksni no visiem bioloģiskajiem apdraudējumiem, piebilst portāls la.lv. Tomēr darbs ar biocīdiem materiāliem prasa speciālas zināšanas un aizsargtērpu lietošanu, tāpēc vislabāk būs to uzticēt meistaram, ja vien pats neesat kokapstrādes profesionālis.

Lai noskaidrotu, kāda tieši sēne grauž jūsu māju, iespējams vērsties Latvijas Koksnes ķīmijas institūta Bionoārdīšanās un koksnes aizsardzības laboratorijā (tālrunis 67552554). Speciālisti par saprātīgu samaksu noteiks sēnes sugu un ieteiks nepieciešamos preparātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!