Foto: Publicitātes foto
Nokarenās zemenes - tā ir remontanto zemeņu šķirne, kas veido stīgas un ražo - nogatavina ogas no vasaras sākuma līdz rudens salnām.
Tām patīk veidot ziednešus uz stīgu rozetēm, kas vēl nav apsakņojušās. Remontantzemenes bieži izmanto audzēšanai puķu kastēs vai podos - uz saulainiem balkoniem, pie māju sienām, jo tās ir gan dekoratīvs augs, gan vērtīgs vitamīnu avots. Ļaujot jaunajām stīgām brīvi nokarāties, zemeņu ceri izskatās sevišķi skaisti.

Lai pārzieminātu nokareno zemeni, rudenī, sākoties salnām, augu ar visu sakņu kamolu izņem no poda un iestāda dārzā, arī pie stīgu mezgliem uzrauš nedaudz augsnes. Vairums šķirņu nav visai ziemcietīgas, tāpēc tās jāpiesedz, vislabāk ar skujkoku zariem, lai augi neizsūt. Pavasarī, tiklīdz atsākas veģetācija, jaunos apsakņojušos zemeņu stādiņus no dobes izņem un pa 3 - 5 stāda atkal podā. Veco mātesaugu atkārtoti izmantot nevajadzētu, jo tas veidos ļoti maz stīgu. Substrāts vēlams trūdvielām bagāts, trauka apakšā jāliek drenāžas slānītis. Augu barošanai izmanto šķidro mēslojumu, piemēram, Vito 3. No remontantajām zemeņu šķirnēm vertikāli parasti audzē šķirnes "Brighton", "Ostara", "Rapella", "Calypso", "Selva", "Tribute", "Tristar", "Fragoo".

Nokareni aug arī Indijas dušeneja (Duchesnea indica), ko tautā dēvē par Indijas zemeni. Tām ir skaistas, sarkanas, nelielas ogas - ēdamas, bet pliekanas, diezgan negaršīgas. Augi gandrīz visu gadu veido apmēram 1 m garas stīgas ar jaunstādiem, ražo un vienlaikus arī zied spilgti dzelteniem ziediem.

Indijas zemenes ir ļoti ātraudzīgas un viegli kopjamas. Vasarā tās var audzēt balkonkastēs, dekoratīvos traukos vai dobēs. Augi nav izvēlīgi, tomēr vislabāk tiem patīk auglīgā zemē ar neitrālu reakciju (pH 7). Vēlu rudenī dušeneju apgriež un ziemā miera periodā ļauj atpūsties vēsā un gaišā telpā.

Konsultēja SIA "Pūres dārzkopības pētījumu centrs" asistente Inese Drudze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!