Foto: Shutterstock
Vairums no mums katru reizi saņemot kārtējo elektrības, ūdens un siltuma patēriņa rēķinus, nodomā – ir jādzīvo taupīgāk. Bet pie šīs domas mēs dažkārt tā arī paliekam. Lai tā nenotiktu, sniegsim pāris padomus, kas palīdzēs ietaupīt mājas saimniekošanā.

Mazāk ūdens

Ja pats vai kāds ģimenes loceklis iecienījis ilgu dušošanos, risinājums ūdens ietaupīšanai var būt aeratora pievienošana. Tā ir speciāla detaļa, ko var pievienot jebkuram krānam vai dušas galvai. Šī ierīce daļu ūdens aizvieto ar gaisa burbuļiem, tāpēc samazinās ūdens spiediens un patērētais ūdens daudzums. Izrādās, ar šādas detaļas uzstādīšanu vienā dienā var samazināt vairāk par 50% ūdens patēriņa.

Ja nu tomēr neesi gatavs ieviest šādu ūdens taupītāju, regulāri piedomā pie tā, cik lietderīgi tiek tecināts ūdens. Brīdī, kad mazgā zobus nav nekāda nepieciešamība lieki tecināt ūdeni, tāpēc palaid ūdens strūklu tikai tad, kad arī izmanto ūdeni. Padomā, vai esot dušā nav kādi mirkļi, kad var atslēgt ūdens spiedienu, piemēram, brīžos, kad tiek mazgāti mati.

Taupām elektrību ar apgaismojumu

Ekonomiskās spuldzes šobrīd noteikti vairs nav nekāds svešvārds, tāpēc par to izmantošanu der atcerēties, ja vēlamies kļūt taupīgāki. Energoekonomiskās spuldzes patērē pat par piecpadsmit reizēm mazāk elektrības nekā kvēldiegu spuldzes, bet LED spuldzes ļaus ietaupīt pat līdz 80%. Tāpat ir iespējams ierīkot apgaismojumu, kuram var regulēt gaismas intensitāti, jo ne vienmēr ir nepieciešams tik spilgts apgaismojums, ko piedāvā tūlīt ieslēgtā spuldze. Bet ja saskaries ar to, ka regulāri gaisma paliek neizslēgta, ierīko spuldzes ar sensoriem, kas izdzisīs brīžos, kad telpā vairs neviena nebūs. Šāds risinājums atvieglos bažas par to, vai bērni vienmēr izslēguši apgaismojumu.

Mazāk atkritumu

Ikviens zaļi domājošs cilvēks piekritīs, ka svarīgi ir domāt ne tikai par tiem produktiem, ko ienesam mājoklī, bet arī tiem, ko iznesam uz atkritumu konteineriem. Patiesībā svarīgākais ir saprast, kā mēs tos iznesam. Pārtikas atkritumus iespējams kompostēt, speciālās, tam paredzētās kastēs. Turklāt radušo kompostu pēc tam var izmantot mazdārziņa mēslošanai. Šobrīd ir pieejami arī dažādi organisko atkritumu smalcinātāji, kas gluži kā cūciņas apēdīs visus izmestos atkritumus. Vienkāršākā variantā vari šķirot atkritumus sev ērtākā metodē, atdalot stiklu, plastmasu no organiskiem atkritumiem.

Kontrolē siltumu

Protams, ka mēs jūtamies komfortabli, ja mājoklī ir silti. Ja tev ir ierīkoti elektriskie sildītāji, tad centies tos regulēt tā, lai mājoklī būtu mērens siltums. Ja esot prom no mājas, sildītājs būs izslēgts, bet vakarā ieslēgts uz karstāko režīmu, neizdosies neko ietaupīt. Labāk ļauj sildītājam darboties regulāri, ar minimālu siltuma atdevi. Vislabāk ietekmēt siltuma patēriņu var tie, kas paši uzstāda vēlamo temperatūru vai režīmu, tāpēc nevajadzētu pārspīlēt ar pārlieku augstu temperatūru. Piemēram, pa nakti vienmēr uzstādi vēsāku režīmu, jo miegs ir daudz veselīgāks vēsā telpā, un sasildīties vienmēr var palīdzēt siltās dūnu segas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!