Foto: Shutterstock

Pašlaik ir sācies reibinošo ceriņu ziedēšanas laiks! Šo skaistumu tā vien ir vēlme nogriezt un ielikt vāzē, lai tas ar savu aromātu piepildītu visu mājokli. Lai ceriņi vāzē stāvētu pēc iespējas ilgāk – jāņem vērā daži knifiņi, kurus "Tavs Dārzs" atklāj Bulduru Dārzkopības vidusskolas Floristikas mākslas pedagoģe Ineta Ozoliņa - Skrūzmane.

Floriste skaidro, ka ceriņiem ir liela ziedkopa, tāpēc arī ir liela iztvaikošana. Šī iemesla dēļ skaisto augu nepieciešams kārtīgi padzirdīt. Kā salīdzina Ozoliņa - Skrūzmane, šis "alkoholiķis" daudz dzer – tāpat kā hortenzija.

Lūk, vēl citi floristes padomi, kā nodrošināt ceriņu uzglabāšanu pēc iespējas ilgāk:

  • tie jāgriež agri no rīta vai vēlu vakarā, kad auga daļas ir maksimāli uzsūkušas ūdeni;
  • pēc ceriņu nogriešanas nevajadzētu vilcināties ar to likšanu ūdenī – tie pēc iespējās ātrāk jāieliek traukā ūdenī, ceriņiem jāsamazina transportēšanas laiks.
  • profesionāļi rosina pielietot termisko mehānisko vai ķīmisko apstrādi. Mehānisko – nogriezt svaigu griezuma vietu, proti, slīpi 45 grādos, kā arī termisko metodi – tos turēt siltā ūdenī 37 grādos (kā bērnu vanno);
  • ceriņus jātur vēsā telpā, jo tie saglabāsies labāk (tiem ir palielināta ūdens uzsūkšana spēja un samazināta iztvaikošana);
  • var pielietot "barbarisko" metodi, proti, kāta daļu 1,5 centimetrus no griezuma vietas padauzīt ar āmuriņu, jo sašķelts kāts palīdz labāk uzsūkt mitrumu;
  • ceriņu uzglabāšanā var arī ņemt talkā ķīmisko metodi – pievienot speciālus pulverīšus augu labākai saglabāšanai. Viņa iesaka izmantot pulverīšus, kas paredzēti dažādiem grieztajiem ziediem. Tāpat droši var meklēt speciālo, tieši ceriņiem paredzēto, kas satur pareizo skābuma, cukura, antibakteriālo vielu daudzumu.
  • pildītie ceriņi vāzē stāv īsāku laiku, tos ir grūtāk saglabāt, jo tiem ir lielāks iztvaikošanas daudzums. Jo resnāks kāts, jo lielāka uzsūkšanas virsma, tātad – vāzē stāvēs ilgāk, norāda floriste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!