Iestājoties karstākam laikam, caur atvērtajiem logiem un durvīm, mājoklī ielido daudzi kukaiņi - odi, mušas, bites, knišļi un pat pārtikas kodes. Lai noskaidrotu, kā efektīvi cīnīties pret pārtikas kodēm un to izplatību, „DELFI Māja un dārzs" sazinājās ar Latvijas Dabas muzeja entomologu Nikolaju Savenkovu, kurš atzina, ka šovasar cīņa ar šiem kukaiņiem nebūs viegla.

Izplatītākā pārtikas kode - pārtikas svilnis

Nelielais tauriņš vārdā pārtikas svilnis, ko bieži sauc par pārtikas kodi, spēj nodarīt lielu kaitējumu uzkrātajiem pārtikas produktiem. Pārtikas sviļņiem ir vairākas sugas, taču izplatītākā ir Plodia interpunctella: divkrāsains tauriņš, kura spārnu ārmala ir šokolādes krāsā, bet no iekšpuses - gaišs. "Mūsu platuma grādos sviļņi nespēj dzīvot brīvā dabā, bet karstā laikā tie spēj pārlidot nelielas platības. Brīvā dabā tie rodas, piemēram, zem ābeļu vai ogu krūma, kur ir sakrituši augļi. Bieži vien šie kaitēkļi tiek atnesti mājās no veikaliem," stāsta Savenkovs.

Pārtikas svilnis pārtiek no visām augu izcelsmes barības vielām, kas ir sastopamas viņa ceļā - graudi, milti, cukurs, pārslas, makaroni, sēklas, šokolāde, tēja, kafija, maize, rīsi, žāvēti augļi, garšvielas un vēl citi virtuvē sastopamiem gardumi.

Attīstība un vairošanās

Kad tauriņš nonācis pie pārtikas produktiem, tas sadēj oliņas, no kurām jau drīz izšķiļas kāpuri, kas turpina grauzt produktus, veidojot tajos tīmekļus. Jau pēc neilga laika kāpuri meklē kādu klusāku vietu, kur iekūņoties (skapja sprauga, grīdas līste, sienu stūris). „Kāpuri spēj pārvietoties samērā lielā platībā, pārceļojot no vienas dzīvokļa telpas, uz otru. Tiesa, viesistabā viņiem nav ko meklēt, jo tur nav nekā tik garšīga, kā piemēram, virtuvē, kur turklāt pie krāsns ir siltāks," stāsta entomologs.

Ziemas laikā sviļņi paslēpjas vietās, kur ir silts - pie apkures sistēmas dzīvoklī, pie krāsns virtuvē. Ja no tiem izdodas atbrīvoties ziemas laikā, tad ir maz ticams, ka tie parādīsies no jauna. Citādi, Savenkovs atzīst, ka ir gandrīz neiespējami atbrīvoties no šiem kaitēkļiem. Atliek vienīgi darīt visu iespējamo, lai apturētu to izplatību un tīkamos dzīves apstākļus.

Noslēgt vai termiski apstrādāt

Entomologs neiesaka veidot pārlieku lielus produktu rezerves: "Produktus visdrošāk glabāt stikla hermētiskās burkās, jo sviļņi viegli izgraužas cauri papīra vai polietilēna pakām.

Ja ir aizdomas par sviļņiem, produkti jāsasaldē vai jāsakarsē līdz +50..+60°С. Ja pārtikas produktu pakā jau redzami kāpuru tīmekļi, labāk ir pēc iespējas ātrāk no pakas atbrīvoties, lai kāpuri neizplatās tālāk. Paši tīmekļi nav indīgi, taču tie noteikti nav patīkami ēšanai.

Pastāv, protams, arī ķīmiskie līdzekļi, lai atbrīvotos no sviļņiem, taču es to nerekomendēju, jo virtuve un pārtikas produkti nav īstā vieta šādiem līdzekļiem."

Pret smaržīgu, sakaltušu augļu mizu vai lauru lapu novietošanu kā paņēmienu, lai izvairītos no kaitēkļiem, entomologs ir skeptisks, piebilstot, ka sviļņi apēdīs tos kā nebijušus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!