Īsti, aromātiski Latvijā auguši un nogatavojušies tomāti reti kuru atstāj vienaldzīgu. Bet, kā izvēlēties gardāko? Taustot un smaržojot, iesaka pieredzējuši pavāri un gardēži.

Drošs rādītājs tam, ka tomāts ir gatavs, ir sažuvis kātiņš. Labs tomāts arī labi smaržo, turklāt īsto tomāta smaržu var sajust, ja ar pirkstiem paberzē tā kātiņu. Ja tomāta kātiņš ir vēl pavisam zaļš, ieteicams to kādu dienu paturēt saulē uz palodzes, lai vēl nogatavojas.

Par tomāta gatavību liecina arī tā serde - jo mazāka tā ir, jo gatavāks tomāts. Ja serde ir ļoti liela, ļoti iespējams, ka tomātam ir piepalīdzēts nobriest, izmantojot kādus bagātinātājus, raksta žurnāls "Mūsmājas" (Nr. 16 (236)).

Ar visu ķekaru novākti tomāti ilgāk saglabājas svaigi.

Gardāki un aromātiskāki ir gludie un apaļie tomāti, kas arī ilgāk uzglabājas. Konservēšanai labāk derēs mazie un ovālie tomātiņi, kas ir piemērotāki arī ilgstošai uzglabāšanai svaigā veidā.

Ja tomāts ir ieplaisājis, lai izvairītos no pelēšanas, to var apbērt ar rupjo sāli.

Tomātiem ir vairākas gatavības pakāpes. Negatavus, zaļus tomātus nedrīkst ēst, jo tie satur indīgu vielu alkaloīdu solanīnu, kas noārdās, tomātam nogatavojoties. 100 gramos tomātu var būt no 1 līdz 30 mg solanīna, bet par toksisku devu uzskata 25 mg. Saindēšanās ar solanīnu var izraisīt vēdergraizes, galvassāpes, sliktu dūšu, caureju, krampjus u.tml. Piesardzīgiem jābūt arī ar pārāk gataviem tomātiem - tajos ir daudz dzintarskābes, kas ir kaitīga cilvēka organismam.

Ja vēlas pilnībā izmantot visas tomātā esošās labās vielas, vislabāk tos pārmaiņus ēst gan svaigā veidā, gan termiski apstrādātus - kopā ar nelielu daudzumu eļļas, sviesta, krējuma vai citām taukvielām, jo tās piesaista organismam visas, tomātos esošās labās vielas.

Tomātus labāk uzglabāt istabas temperatūrā, jo ledusskapis "nogalina" tomātu aromātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!