Foto: Shutterstock
Ziemassvētki nav iedomājami bez eglītes, tomēr tās izvēle rada daudz jautājumus, uz kuriem ne vienmēr ir atbildes. Pēc kādām pazīmēm vadīties, izvēloties eglīti, vai ir kādas piemērotākās šķirnes un kā novērtēt tās svaigumu iegādes brīdī, portālam atklāj ''Ziemassvētku egles'' vadītāja Baiba Bērziņa.

Meklējot to īsto svētku eglīti, kritērijiem jābūt ne tikai izskatam un cenai. Jāņem vērā arī praktiskie apstākļi, piemēram, vieta, kur tiks novietota eglīte. Tāpat jāzina, cik ilgi būs vēlme to glabāt, jo atsevišķu šķirņu eglītes būs noturīgākas un ilgāk saglabāsies telpā svaigas. Šādus jautājumus var uzdot pārdevējs, piemeklējot katram pircējam to piemērotāko.

Kādas šķirnes egli izvēlēties?

Foto: Pixabay

Pēdējos gados, kad iespējams iegādāties dažādu šķirņu egles, no plašā piedāvājuma tirdzniecības vietā var apjukt, un egles iegāde var šķist sarežģīts pasākums. Tirgotāji pārsvarā piedāvā Latvijas egles, formētas Latvijas egles, sudrabegles, baltegles, skaidro jomas pārstāve, raksturojot biežāk sastopamās eglītes.

Latvijas egle ir kļuvusi par klasisku vērtību, kas ir dabiski skaista, smaržīga un saistās ar bērnību, tāpēc joprojām ir populāra izvēle svētkos.

Formēto Latvijas egli izvēlas pircēji, kas vēlas Latvijā augušu egli, bet ar biezāku, stingrāku un kuplu, simetrisku vainagu. Regulāri formējot egli, tiek panākts, ka tā ir simetriska, stingriem zariem, kas nenoliecas no rotājumu smaguma, bet tajā pašā laikā, nezaudējot Latvijas eglei raksturīgās iezīmes – skuju krāsu, smaržu un asumu.

Foto: LETA

Sudrabeglei jeb asajai eglei skujas ir krāsā no pelēkzilas līdz zilganzaļai. Tieši skuju krāsas dēļ šīs egles ir pieprasītas un iemīļotas svētku rotas. Regulāri griežot, šai šķirnei tiek veidots simetrisks vainags ar stingriem zariem. Sudrabegles skujas ir asas, bet izturīgas un nebirst, priecējot ar skaistu krāsu.

Balteglei ir mīkstākas skujas, kas galos ir ieapaļas, tāpēc ar roku pataustot egles skujas, tās neduras rokās, bet ir patīkami mīkstas. Skaistā, vienmērīgi zaļā krāsa ir vēl viens no iemesliem, kāpēc izvēlēties ''Nordmann'' baltegli. Skujas ir daudz noturīgākas, tās nebirst un nepiegružo māju visu svētku laiku.

Arvien lielāku popularitāti iemanto egles podiņos. Tām ir vairākas priekšrocības – nav nepieciešama papildus statīva iegāde, dzīvam kokam skujas birst daudz mazāk, pēc svētkiem egli ir iespējams iestādīt dārzā, kur labvēlīgos apstākļos tā ieaugsies un priecēs vēl daudzus gadus. Podiņos var iegādāties dažādu šķirņu egles – Latvijas egles, asās egles, baltegles, Serbijas egles.

Pazīmes, kas liecina, ka eglīte ir svaiga

Foto: Shutterstock

Par egles kvalitāti var pārliecināties, ar roku novelkot pa skujām– ja tās nebirst, vai rokā paliek niecīgs skuju daudzums, tātad egle ir svaiga un nav pavadījusi ilgu laiku tirdzniecības vietā.

Egles tiek iesaiņotas speciālā iepakojumā, kas atvieglo to transportēšanu, kā arī, pasargā no zaru nolūšanas transportēšanas laikā un egle pēc nogādāšanas mājās izskatīties tieši tāda pati kā tirdzniecības vietā, tāpēc nevajadzētu atteikties no eglītes ietīšanas speciālajā sietiņā.

Pēc nogādāšanas mājās, egli no transportēšanas iesaiņojuma saudzīgi atbrīvo un ievieto statīvā, vislabāk tādā, kurā var ieliet ūdeni. Izvēloties egli, ne vienmēr tiek ņemta vērā vieta, kur to paredzēts novietot – vieta ir pa mazu vai otrādi – egle par mazu plašajai telpai. Tāpēc jau iegādes laikā, jāņem vērā vieta, kur to greznos, lai egle būtu galvenā svētku rota un priecētu svētku laikā, stāsta speciāliste.

Kā paildzināt egles svaigumu siltā telpā?

Foto: Shutterstock

Lai zāģēta egle priecētu ilgāk, ieteicams to stiprināt statīvā, kura apakšā ir iespējams ieliet ūdeni. Pirms egles ielikšanas tajā, stumbru atbrīvo no mizas, kā arī nedaudz iezāģē, lai labāk uzsūktos mitrums. Ūdenim klāt var pievienot glicerīnu, aspirīna tableti vai pāris karotes cukura, kas baros egli.

Novietojiet egli tālāk no radiatoriem un citiem siltuma avotiem, pasargājot to no izžūšanas. Ja telpā, kur stāv egle, ir siltā grīda, noteikti tiks veicināta ātrāka izžūšana un skuju biršana.

Izvēloties eglīti podiņā, jāatceras to regulāri laistīt, lai zeme vienmēr būtu mitra. Vismaz reizi nedēļā egles skujas nepieciešams rasināt, apsmidzinot egli. Novietojiet egli tālāk no radiatoriem un citiem siltuma avotiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!