Foto: Shutterstock

Ziedu salonos, bāzēs un tirgošanās placīšos valda īpaša rosība – griezto ziedu pieprasījums 14. februārī ir visnotaļ liels un ne viens vien meklē tos piemērotākos sava sirdsāķīša sveikšanā, tāpēc portāls TavsDārzs.lv sarūpējis padomu apkopojumu, kas noderēs gan ziedu iegādes brīdī, gan arī pēc tam to glabāšanai.

Svaigu griezto ziedu meklējumos

Pirms padomiem par ziedu glabāšanu, svarīgi arī informēt par to, iegādāties tos svaigākos un skaistākos ziedus, tāpēc tiem, kas īsti nezina, pēc kādām pazīmēm vadīties, piedāvājam pieredzējušu floristu ieteikumus. Ziedu salona ''Aina'' floriste Evita Bukša stāsta – lai neiegrābtos neveiksmīgā pirkumā, jāzina, ka apsalušus ziedus var noteikt pēc melniem pleķiem uz lapām. Savukārt veciem ziediem būs aizkaltuši un sausi ziedu gali vai lapas. Savukārt ziedu salona ''Amoreta'' floristikas speciāliste Arita Miltoviča vēl atklāj, ka ziedu svaiguma pazīmes var atšķirties katram augam. Piemēram, gerberas nebūs svaigas, ja tām ir jau pārplaucis vidus vai arī ziedu kāts klāts ar gļotām – tas norāda par zieda vecumu un šāds augs noteikti ilgi nepriecēs vāzē.

Foto: Shutterstock

Speciāliste norāda, ka jāpievērš uzmanība arī ziedu izplaukumam. Pavisam atplaucis zieds ilgi neturēsies, tas neattiecas tikai uz tulpēm, jo šie ziedi gaismā uzplaukst un vakarā atkal aizveras. Turpretī narcisēm jāpievērš uzmanība, vai tās pumpurs nav aizkaltis – šāds zieds tā arī neatplauks. Gladiolas, lilijas un frēzijas vislabāk iegādāties jau ar diviem atplaukušiem ziediem. Jāpievērš uzmanība kāta griezuma vietai – tai jābūt gaišai. Nevajadzētu pirkt puķes, kam ir saburzītas ziedlapiņas, nodzeltējušas lapas un trausli ziedi, kad tiem pieskaroties, lapas nobirst.

Kādus ziedus dāvināt

Viennozīmīgi atbildēt, kuri ziedi ir tie labākie, noteikti nevar. Pirmkārt, tas ir gaumes jautājums gan to saņēmējam, gan dāvinātājam, tāpēc vislabāk tomēr vadīties pēc katra paša sajūtām. Portāls TavsDārzs.lv iesaka izvēlēties sezonai atbilstošus ziedus, piemēram, šobrīd aktuāli ir pavasara augi – gan podiņos, gan kā grieztie ziedi. Tulpes, narcises, hiacintes, prīmulas un citi krāšņumaugi priecēs tikpat ļoti kā klasiskās sarkanās rozes. Tāpat ir vērts apdomāt, vai saņēmējs nebūs priecīgāks par kādu telpaugu, jo vairumam labprāt patīk saņemt tieši šādus augus, jo tie dzīvo un priecē ilgāk, un atgādina par dāvinātāju. Bet, ja nu tomēr ir šaubas, tad noderīgs var būt portāla Viņa.lv veidotais apkopojums par sieviešu nemīlētākajiem ziediem.

Foto: Shutterstock

Kā glabāt grieztos ziedus vāzē

Ja ziedi kādu laiku glabāti vēsumā, ietīti papīrā, tad ienesot tos mājās, atstāj kādu brīdi ietītus, lai tie pamazām pielāgojas un sasilst istabas temperatūrā, un tikai tad liec tos ūdenī.

Floriste Evita Bukša stāsta, ka uzreiz pēc ziedu pārnešanas mājās un likšanas vāzē, tiem noteikti ar asu nazi slīpi jānogriež kāti, vislabāk – zem tekoša ūdens, lai kātos neieplūst gaiss un nav traucēta ūdens uzsūkšana. Koksnainus kātus, piemēram, krizantēmām, ceriņiem arī lauvmutītēm, ieteicams sadauzīt ar āmurīti vai ko citu smagu divu centimetru augstumā no griešanas vietas. Asterēm, acālijām, narcisēm un gladiolām kātiņu apakšas labāk saskrāpēt ar adatu, skaidro floriste Arita Miltoviča.

Jāzina, ka visi ziedi mīl siltu ūdeni. Ieliekot tos aukstā ūdenī, tiem rodas šoka stāvoklis gluži kā ''plaušu karsonis''. Traukam, kurā ievietojat ziedus, ir jābūt izmazgātam un kārtīgi izskalotam.

Ļoti svarīgi ūdeni mainīt vāzē katru dienu. Ir atsevišķi grieztie ziedi, kuriem nepieciešams pavisam nedaudz ūdens, aptuveni divi centimetri, citādi tie bojāsies. Tā tas ir kallām, gerberām, amariļļiem un citiem augiem ar mīkstiem kātiem. Mājas apstākļos grieztajiem ziediem floristes ierosina pievienot speciālo mēslojumu, kas nopērkams mazās paciņās. Arī tautas metodes ar aspirīnu, cukuru, citronskābi un šņabi ir visai labas un grieztos ziedus tādā veidā var ilgāk saglabāt vāzē.

Foto: Shutterstock

Augiem ar mīkstiem kātiem, piemēram, gerberām, saulespuķēm, narcisēm, ir nepieciešams pavisam neliels ūdens daudzums un šiem ziediem jāpievērš lielāka uzmanība – regulāri jāapgriež kāti, jo tie bojājas ātrāk, arī krizantēmām vajag nedaudz ūdeni, noteikti jāskatās, lai ziedu lapas nebūtu ūdenī un lai nesākas pūšanas process. Liekās lapas ir jāatlapo, rozēm šis ūdens daudzums būs krietni lielāks un arī šie ziedi jāatlapo, kā arī apakšējie dzeloņi jānolauž.

Ja ziedi pamazām jau sāk vīst, tiem vajag apgriezt kātus un nomainīt ūdeni, aprasināt vai satīt mitrā papīrā. Nekādā gadījumā nedrīkst rasināt baltus ziedus, kā arī samtainus ziedus! Ja roze novīst, to var ievietot vannā ar ūdeni uz vairākām stundām, bet tā, lai neizmirkst pats zieds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!