Foto: F64
Gan ūdensžurkai (ūdeņu strupastei), gan citām strupastēm garšo dārzeņi, zem kokiem nobirušie augļi un dažādas sēklas, kas atrodas komposta kaudzēs. Tās apgrauž augļu koku saknes un jauno kociņu mizu, rokas arī pēc saknēm un sīpoliem.

Labi zināms, diemžēl visai grūti īstenojams ieteikums: neatstāt grauzējiem dārzā barības bāzi - stirpas, komposta kaudzes koku tuvumā, nenovāktus dārzeņus, nobirušus un bojātus augļus, nezāles ar visām sēklām. Kārtīgi jāiztīra arī krūmi un brikšņi. Ja grauzējiem nebūs barības un labu slēpšanās vietu, tie pārcelsies citur.

Uzskata, ka ūdensžurkām patīk mitra augsne, tāpēc tās vairāk kaitē dārziem, kas atrodas upju, ezeru, grāvju, dīķu vai pārpurvotu vietu tuvumā. Tomēr nereti (īpaši ziemā) šie dzīvnieki aizklīst tālu prom no ūdenstilpēm.

Strupastes var mēģināt izķert ar slazdiem, ko izliek pie grauzēju ejām, takām un barošanās vietās. Tos pārbauda rītos un vakaros. Par ēsmu mazajām strupastēm iesaka izmantot apgrauzdētus, ar saulespuķu eļļu apslacītus rupjmaizes gabaliņus, ūdensžurkām - sulīgas saknes (burkānu, kukurūzas vai kartupeļu gabaliņus). Zoologs Vilnis Skuja gan atzīst, ka vasarā, kad apkārt daudz svaigu zaļumu, ar šādu ēsmu slazdā grūti ievilināt.

Var izmantot speciālas saindētas ēsmas, ko izvieto grauzēju un kurmju alās vai koku tuvumā noliktās maza diametra caurulēs ar atvērtiem galiem. Šim nolūkam der arī plastmasas pudeles, kam abi gali nogriezti. Indi izliek tā, lai nevarētu piekļūt putni un mājdzīvnieki. Ēsmu papildina tikmēr, kamēr vairs nav ēdāju.

Pret ūdensžurkām palīdz 1 m dziļi zemē ierakts smalks pinums vai šīferis, bet ar šādu pazemes nožogojumu var apjozt nelielu zemes gabalu, lielāku platību ierobežošanai tas nederēs.

Ūdeņu strupastes garšo Amerikas ūdelēm  un pūcēm, bet tās nekad neapēdīs visas līdz pēdējai... Labs palīgs varētu būt arī medīgs kaķis.

Veikalos grauzēju indēšanai piedāvā dažādus līdzekļus - speciālas tabletes, briketes, želejas, pastas, kuras iztur mitrumu un ir piemērotas likšanai alās vai to tuvumā.

SIA "American Equipment & Supply" (Rīgā, Lomonosova ielā 1/18) var iegādāties grauzēju iznīcināšanas indi (pastu) Protect B par Ls 1,80 (fasējumā 25 paciņas).

"Krauta" veikalos nopērkama peļu un žurku inde Storm (briketes), 100 g maksā Ls 1,85.

"Depo" veikalos tirgo vaska tabletes: 200 g iesaiņojumā -par Ls 1,37 un 500 g - par 2,95 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!