Pavasaris šogad pie mums tuvojas ātrāk nekā citus gadus, tāpēc arī pirmās kļavu sulas jau tek pilnā sparā. Ja esi nolēmis pats tecināt kļavu sulu, tad ir jāzina, kā to darīt, tieši tāpēc iztaujājām sulu ekspertu Linardu Libertu, lai katrs, kam vien ir tāda iespēja, varētu veldzēties ar pavasara atsvaidzinošo dabas limonādi.

Kļavu sulu sezona

Kamēr bērzi vēl mostas, kļavas ir savā pilnbriedā uzreiz, kā zeme ir sasilusi un temperatūra ir virs nulles. Izrādās ar kļavu sulu tecināšanu nevajag vilcināties, jo sula ir pieejama jau tad, kad šķiet par agru, tāpēc arī tagad kļavu tecināšana noteikti nebūs pāragra. Kā stāsta Linards, kļavu sulas parasti sāk tecēt tieši mēnesi pirms bērzu sulām, tāpēc tieši tagad ir īstais laiks to tecināšanai. Mūsu kļavu sulas gan nav tik saldas, kā tas ir ar Kanādā augošajām kļavām, no kurienes arī nāk slavenais kļavu sīrups, taču arī Latvijas kļavu sulas ir saldākas par bērzu, tāpēc tās garšo arī bērniem.

Vai tecināšana apdraud koka veselību?

Ja izvairies no sulu tecināšanas, jo baidies par to, ka tas varētu nākt par sliktu kokam, tad bažām nav pamata. Ja vien urbšana tiek veikta pareizi un koks pareizi sagatavots arī pēc sulu tecināšanas, tad ne kļavai, ne arī bērzam nekas slikts nevar notikt. Neatkarīgi no tā, cik daudz sulas būsim iztecinājuši, koks pats būs sev rezervējis tieši tik daudz sulas, cik nepieciešams. Par sulu tecināšanas pārtraukšnu liecina gan sulas duļķainums, gan pumpuru plaukšana. Arī tad, ja sula vairs netek, caurums ir jātaisa ciet, tecināšana ir jāpārtrauc un jābūt pateicīgam par koka dāvāto spēka limonādi.

Kā izvēlēties koku?

Nav gluži tā, ka saldeno kļavu sulu var iegūt no jebkuras kļavas. Noteikti nevajadzētu izvēlēties kokus, kas aug ceļmalās vai lielceļu tuvumā, bet gan tos, kas aug saulainā vietā, vēlams uzkalniņā. Starp citu, no kļavām, kas aug saulainās vietās, sula vienmēr būs saldāka. Vēl neizaugušas un ne pārāk lielas kļavas nevajadzētu mocīt ar sulas tecināšanu, tāpēc izvēlies tos kokus, kuru stumbra diametrs ir lielāks par 40 centimetriem.

Kā pareizi tecināt?


Bērzu sulu eksperts un uzņēmuma ''Sula'' vadītājs Linards Liberts kļavu sulas tecina vien ģimenes vajadzībām, jo koki apkārtnē nav tik daudz. Patiesībā kļavas vispār Latvijā nav daudz, tāpēc tiem, kam ir iespēja atrast piemērotu koku sulas tecināšanai, šī priekšrocība ir jāizmanto. Kā stāsta Linards, nav lielas atšķirības kļavu un bērzu sulu tecināšanā – ''galvenais ir pateikties kokam par dāvāto sulu un pēc tam aiztaisīt brūci jeb caurumu ar tapiņu''. Linards stāsta, ka nav nepieciešamība urbt lielus caurumus, jo pat mazā plastmasas caurulīte būs pietiekama sulu tecināšanai, galvenais to ieurbt aptuveni 5-10 centimetru dziļumā un vispirms ļaut iztecēt skaidām, un tad pielikt trauku, kurā sulai satecēt.

Sulu tecināšanai nepieciešams izvēlēties pēc iespējas noslēgtāku trauku – ar marli vai jumtiņu nosegtu spaini, speciālos maisus vai kannas ar piltuvi, lai saldajai dabas limonādei nepiekļūtu kukaiņi un neiekristu citi gruži. Izvēloties urbšanas vietu, zini - jo augstāk tiks izurbts caurums, jo saldāka būs sula. Ja izvēlētajā kokā sulu tecini katru gadu, tad katru gadu arī jāizveido jauns caurums citā vietā.

Kļavām atšķirībā no bērziem daudz labāk dziedējas izurbtais caurums, taču tāpat kā bērziem, arī kļavā izveidotajā caurumā pēc sulu tecināšanas ir jāieliek tapa, lai brūcei būtu vieglāk sadzīt. ''Kokam būs grūti atgūt spēkus, ja brūce jeb caurums tiks atstāts vaļējs, tāpēc būsim saudzīgi un pateicīgi kokam, aiztaisot caurumu,'' stāsta Linards.

Kā uzglabāt kļavu sulu?

Šo sulu atšķirībā no bērzu sulām ieteicams izdzert pēc iespējas ātrāk pēc tecināšanas, jo tieši tad tā ir visgardākā. ''Ja vēlies sulu uzglabāt vēlākam laikam, iesaku to sasaldēt PET pudelēs,'' ierosina Linards. Ne uzglabāšana vēsā pagrabā, ne kāda produkta pievienošana neļauj sulai uzglabāties tik svaigai, kā tās sasaldēšana, par to vairākkārtīgi Linards pārliecinājies arī ar bērzu sulu uzglabāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!