Foto: Shutterstock
Līgo svētkos mājas tiek rotātas ar dažādām jāņuzālēm, kā arī ar aromātiskajiem filadelfiem, kurus tautā saucam par jasmīniem. Lai gan svētkiem piestāv reibinošā vīstošo augu smarža, tomēr nereti gribam, lai saplūktās pļavas zāles un ziedi ilgāk priecētu ar savu krāšņumu.

Bulduru Dārzkopības vidusskolas pārstāve Ilona Freimane. Viņa jāņuzāles iesaka plūkt pļavās, kurām līdzās nav lielceļu un intensīvas satiksmes. "Jābūt iespējai jāņuzāles izmantot tējai vai pirtslotai," norāda Freimane. Jāņuzāles labāk likt siltā ūdenī, bet to kāti noteikti jāatbrīvo no lapām, pretējā gadījumā tās sāks pūt un gaidītās reibinošās smaržas vietā telpu piepildīs nepatīkama smaka.

Smaržīgos filadelfus Ilona Freimane iesaka likt siltā ūdenī – aptuveni tik siltā, kādā mazgā mazu bērnu. "Ilgāk stāvēs, ja atplaukusi būs tikai pusziedkopa," iesaka speciāliste.

Šajā "Tavs Dārzs" rakstā varēsi izlasīt, kas ir retie un aizsargājamie augi, ko nedrīkst pīt Jāņu vainagā vai likt vāzē, bet šeit izlasi, kad ir īstais laiks zāļu tēju vākšanai.

Ja tev ir kāds jautājums par augiem dārzā, to audzēšanu, stādīšanu vai citiem dārza darbiem, tad raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!