Foto: Publicitātes foto
Ja esi starp tiem, kas ar baltu skaudību skatījies perfekti klāto galdu vai izdekorēto mājokļu bildes Ziemassvētku noskaņā un nodomājis, kā kaut nedaudz līdzīgu sajūtu radīt pašu mājās, vērts ieklausīties talantīgās meistares, dekoratores Baibas Prindules priekšlikumos.

2. decembrī veikala ''K Senukai'' atklāšanā nelielu lekciju vadīja šī brīža pieprasītākā un, neliegšos teikt, meistarīgākā dekoratore Baiba Prindule, kas no teju nekā spēj radīt pasakainu rezultātu. Šādi cilvēki iedvesmo, taču, kā atzīst pati sajūtu radītāja, tā nav nekāda māksla – tas ir tikai laiks un darīšana, un viņas gadījumā cilvēki par patērēto laiku un darbībām maksā naudu, bet tikpat skaistu efektu var radīt katrs pats, ir tikai jāgrib un jādara.

Kādus materiālus izvēlēties

Tā nu, apbruņojusies ar zinātkāri līdz šim neatklātos knifiņos, ar uzmanību klausījos Baibas stāstītajā. Tā kā Ziemassvētkos neiztikt bez galda klāšanas, tad tieši par šo arī savās prasmēs padalījās dekoratore. Galdauts, svečturis vidū un katram salvetīte uz šķīvja šķiet jau tik garlaicīgs noformējums, ka gribas ko īpašu. Un īpaši klāt galdus pieprot Baiba, kas iesaka izmantot galda klājumā pat neparastākās lietas. Atsaucoties uz dabu, galda klājumā var izmantot sūnas, zarus, čiekurus, egļu zarus vai ko citu, kas nedaudz izjauks ierasto kārtību un paredzēto klājumu. Šajā lekcijā Baiba izvēlējusies egles dažādos izmēros, kas šoreiz kalpos kā dekori galda klājumā, zarus, koka ripas, sveces, spalvas, čiekurus un citus niekus.

Baiba atklāja, ka šogad aktualitāte viennozīmīgi ir adījumi, un tie var parādīties arī galda klājumā, izvēloties smalki adītus paliktņus, galda celiņus, spilvenus krēslos vai ko citu. Tikpat aktuālas ir galda kartes vai kartītes, kuras greznotas ar roku rakstītiem burtiem. Tā ir vērtība, tāpēc Baiba mudina datorrakstīšanas laikmetā tomēr izveidot kādu dekoru ar roku rakstītiem vārdiem – tie var būt novēlējumi, cilvēku vārdi uz galda kartēm vai kas cits. Klājot galdu ģimenei, var nerakstīt vārdus, bet katram kādu mīļu novēlējumu vai pateicību.

Foto: Publicitātes foto

Ar ko sākt radošajā galda klāšanā

Kad ar materiāliem esi nodrošinājies, jāsāk klāt galds, un šajā sakarā Baiba rosina sākt ar lielo objektu izkārtošanu sākumā, jo tie aizņem visvairāk vietas. Tad arī būs vieglāk saprast, kur likt mazākās dekorācijas. Nelielajā meistarklasē Baiba demonstrēja, cik radoši var izkārtot eglīšu stādus. Var podiņus ielikt puķupodos, bet Baiba iecienījusi metodi, ieliekot tos ar visu augsni stikla burkā vai traukā, lai redzama zeme. Īpaši skaisti tas izskatās pavasarī ar sīpolpuķēm, bet arī Ziemassvētku laikā šāda pieeja iederēsies.

Ziemassvētku noskaņas galdu dekoratore klāj ar vairākām nelielām eglītēm, turklāt dažādos izmēros, tās visas liekot vienā galda malā. To dekoratore iesaka arī citiem – skaidrs, ka kaut kur vieta jāatvēl arī ēdienam, tāpēc ar rotājumiem nevajadzētu aizrauties. Šajā gadījumā galvenie dekori tiek likti galda galā, bet tikpat labi tas var būt apaļa galda gadījumā vidus. Atkarībā no galda lieluma un formas arī pieskaņo dekoru bagātību.

Šajā gadījumā, uz galda izkārtojot eglītes, Baiba rekomendē ievērot principu visu izkārtot vairākos līmeņos. Efektīvi izskatīsies, ja būs gan garāki akcenti, gan zemāki, taču pārejai no zemākajiem uz augstākajiem dekoriem jābūt pakāpeniskai, citādi būs sajūta, ka kaut kas pietrūkst. Par pamatu var izmantot grāmatas, koka bluķus, kastītes vai ko citu, uz kā ērti nolikt dekorus. Arī dažāda izmēra sveces palīdzēs veidot pāreju.

Kas šogad modē?

Baiba, izdzirdot šādu jautājumu, acīmredzami samulst, taču ne mēs, lekciju apmeklētāji, pirmie, ne pēdējie, kas to jautā. Ziemassvētki ir tie svētki, kad mēs katrs ievērojam kādas tradīcijas, un tieši tā arī ir tā aktualitāte, ko neviens modes likums to nemainīs. Par svētku sajūtām runājot, Baiba atzīst, ka Ziemassvētki nu ir īstā reize, kad to radīt. Pati atklāja, ka katru gadu pieķērusi sevi pie pārdomām, ka Ziemassvētkos vienmēr ir kāda tradīcija, bez kurām svētku nav iedomājami, un katram tā ir citādāka. Piemēram, neskatoties uz Baibas radošo nodarbošanos, Ziemassvētkos māju dekorē, eglīti rotā viņas tētis, un viņai tur neesot nekādas teikšanas. Tādēļ – kādi vēl modes likumi? Un tieši tas, ka dosimies pakaļ eglītei, cepsim piparkūkas vai darīsim ko citu, arī rada to svētku sajūtu. Neviena lieta neradīs svētku sajūtu, tās var tikai palīdzēt radīt vai tās papildināt. Vispirms katram pašam ir jārada šī sajūta sevī.

Bet, ja tomēr kaut nedaudz aprunājam modes tendences šogad, tad Baiba min, ka šogad aktuāls viss, kas ir grafisks un melnbalts. Tendenci var izmantot salvetēs, salmiņos, galda paliktņos un drosmīgākie arī galdautos. Mūsdienās vairs tik bieži neredzēt salvetes salocītas gulbīšos un citos ''zvēros'', tāpēc Baiba iesaka tās skaisti salocīt šaurākā strēmelē un nolikt uz šķīvja ar kādu dekoru, lai tās neatlokas. Var salveti likt zem galda piederumiem vai starp šķīvjiem, jo uz galdauta likt piederumus neesot piedienīgi – to savulaik Baibai aizrādījis kāds šefpavārs. Tāpat jāievēro, lai naži vienmēr būtu novietoti ārpusē. Ļoti aktuāli galda klājumā izmantot dažādus uzrakstus rāmīšos, burtus, kas izgrebti no koka, tāpat arī metālkaluma dekori joprojām nav zaudējuši savu aktualitāti.

Foto: DELFI

Kas attiecas uz krāsu toņiem, šobrīd populāra esot tumši piesātinātā zaļā krāsa, kas ir kaut kas starp sūnu un militāri zaļo toni. Baiba to dēvē par tumšo ''mint'' toni. Vēl aktuāls ir baltais koks un gaismiņas, kas ievērtas drātīs. Koks var parādīties traukos, paliktņos, dekoros u.c., savukārt gaismiņu virtenes var ielikt stikla pudelēs, kupolu traukos un izkārt uz galda.

Pamatbaušļi galda klāšanā un dekorēšanā

Tā kā svētkos negribas nošaut greizi ar kādiem pamatlikumiem, kas varbūt ne katram ir zināmi, Baiba atklāja, ka galvenais ir ievērot, lai visi jūtas ērti un mājīgi, tāpēc vienam cilvēkam vajadzētu atvēlēt pie galda 50 centimetrus platu vietu. Ja uz galda liec sveces, raugies, lai tās vienmēr stāvētu taisni un lai dakts būtu vērsta uz augšu. Sveces izvēlies dažādas gan krāsu, gan izmēru ziņā, jo nekas nav garlaicīgāks par vienādām svecēm, tā atzīst Baiba. Dažas garākas, citas zemākas, vēl kāda trauciņā.

Ja dekoru gūzmā nespēj izšķirties par labu kam vienam, ņem vērā, ka nekad nenošausi greizi, izvērojot trīs krāsu likumu. Ja izmantosi vien trīs krāsas, ievērojot katras tonalitāti, piemēram, zaļu, baltu un sarkanu, rezultāts būs acīm baudāms. Taču arī šajā jomā ievēro – jebkura atkāpe no toņa var visu sabojāt. Piemēram, ņemot sarkanus dekorus, ievēro, lai viss sarkanais būtu vienādi sarkans, citādi kopskats būs pārlieku raibs. Ja nevar tik ļoti visu saskaņot, izvēlies pamatkrāsu un tad otru, kas var mainīties tonalitātēs, piemēram, baltu fonu un sarkanus akcentus.

Baibai mūžīgi jautājot, kur viņa smeļoties iedvesmu un idejas, bet bieži vien tas rodas tieši darba procesā. Šajā sakarā dekoratore ir pārliecināta – ikvienam sanāks, ja darīs! Nepamēģinot un nedarot, nekas neizdosies, tāpēc sāc ar mazumiņu un darba procesā jau radīsies jaunas vēsmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!