Foto: stock.xchng
Jaunie diferencētie tarifi atkal mudina uzmanīgāk pārlūkot mājas elektroierīces. Kā sadzīvē vēl saprātīgi samazināt strāvas patēriņu?

Modernā plīts

Daudzi saimnieki kvēpaino izmešu dēļ savulaik atteikušies no tradicionālās gāzes plīts un nu izmanto elektrisko, kura enerģiju spēj tērēt uz nebēdu - neatkarīgi no modeļa, tehnoloģijas un dizaina. Tās ekonomiska izmantošana vispirms nozīmē pareizu, pakāpenisku siltuma intensitātes regulēšanu. Katram ēdienam ir savs gatavošanas režīms. Nav jēgas katliņu karsēt vairāk, tam jāsaņem tieši tik daudz enerģijas, cik nepieciešams. Precīzi samazinot jaudu, taupās vati un santīmi.

Arī trauku izvēle daudz ko izšķir. Enerģiju palīdz ekonomēt kvalitatīvi katli un pannas ar ciešiem stikla vākiem un biezām pamatnēm, kurām ir lielāka siltuminerce, kas ļauj arī vienkāršāk regulēt plīts temperatūru. Traukos vienmēr jāiepilda tikai vajadzīgais šķidruma daudzums, jo tieši ūdens uzsildīšana tērē daudz enerģijas. Ir vērts vienreiz nopirkt labu lietu, kas, starp citu, arī ilgāk kalpo!

Lētais gludeklis

Izvēloties mājsaimniecības ierīces, svarīgs rādītājs ir ne tikai to cena, bet arī energoefektivitāte, ergonomiskums un funkcionālisms. Pieņemts, ka elektroierīce patērē to strāvas daudzumu, kas ir uzrādīts uz iepakojuma. Tātad sildierīce ar 1000 W jaudu patērē divas reizes vairāk elektroenerģijas nekā ierīce ar 500 W jaudu. Tomēr tā var arī nebūt taisnība.

"Latvenergo" Energoefektivitātes centrā salīdzināts lēts vecais "Straumes" gludeklis par pieciem latiem ar jaudu 500W un krietni dārgākais "Braun"' ar 1800 W jaudu. Veicot testēšanu mājas darbam tuvos apstākļos, 45 minūtēs "Straumes" gludeklis patērēja 0,36 kWh, kamēr "Braun" - divas reizes mazāk, proti, tikai 0,19 kWh. Negaidītā atšķirība izskaidrojama ar to, ka vecās paaudzes gludeklis uzkarst (tērē elektroenerģiju) visu laiku, turpretim jaunos relejs izslēdz, tikko darba virsmas temperatūra ir pietiekami augsta. Precīzā regulēšana panāk to, ka apmēram četras reizes jaudīgākais modernais gludeklis patērē apmēram divas reizes mazāk elektroenerģijas. Piedevām vecā gludekļa darba virsma ir nelīdzena, tādēļ darbs sokas lēnāk un strādāšana ir fiziski smaga. Elektrības kabelis ir īss, tas slikti slīd un mezglojas. Rezultātā audumu nevar kvalitatīvi izgludināt, darba rīks tērē daudz elektrības un darītājs ir noguris.

Rijīgais ekrāns

Arī televizori lēnām paliek energonegausīgi: vecie kineskopa uztvērēji patērēja ap 40 - 60 W/h, turpretim LCD - jau 150-200 W/h, bet lielie plazmas televizori - pat līdz 1000 W/h. Parastais klēpja dators iztiek ar 30-50 W/h, stacionārais - ar 100-150W/h. Darbinot to īpašos apstākļos (apjomīgas programmas, spēles), datora jauda var pieaugt līdz pat 1000 W. Galīgo robežu var konstatēt, aplūkojot uz korpusa, cik ampēru lielam patēriņam tas paredzēts. Tātad diennakti darbinot vienu stacionāro datoru, var notērēt apmēram 2,4 kWh jeb ap Ls 0,23. Mēnesī - Ls 6,90. Maz ir mājsaimniecību, kurās datoru darbina visu diennakti, tomēr daudzās ir vairāki, un pat viena intensīvs patēriņš var kļūt jūtams kopīgajā energobilancē.

Konsultēja Energoefektivitātes centra vadītāja Biruta Ģirne.

Svarīgi

Lai noskaidrotu lietas reālo izdevīgumu, aprēķinā jāiekļauj ne tikai izdevumi naudas izteiksmē, bet arī iegūtais komforta līmenis un pat tādi gaisīgi apsvērumi kā pašmāju produkts, videi draudzīgs, progresīvs utt.

Padomi

Elektriskajai plītij nepieciešama pakāpjveidīga strāvas regulēšana un kvalitatīvi trauki ar biezu pamatni un cieši noslēgtu vāku.

Visu elektrisko ūdens krūžu sildelementiem jābūt bez kaļķu nogulsnēm, vienmēr jāvāra tikai nepieciešamais šķidruma daudzums.

Kvalitatīvs gludeklis maksā dārgāk (kabelis vien ap 6 latiem), tomēr tas tērē mazāk elektroenerģijas, nodrošina augstāku komforta līmeni, izgludina ātrāk un labāk.

Ja kāpņu telpā ir 40 W kvēlspuldzīte, kuru ieslēdz vairākas reizes dienā tikai uz pusminūti un kas gada laikā patērē apmēram vienu kWh, tātad attiecīgi desmit santīmus, nav vērts par vairākiem latiem pirkt jaunu LED spuldzi!

Svarīga ir gaismas izšķirtspēja. Kvēlspuldzei tā ir 100 vienības, energoekonomiskajai - 80, LED gaismām - 90 - 95, halogēnspuldzēm - 100. Šo īpatnību izmanto, piemēram, tirgotāji, jo ar energoekonomiskajām spuldzēm apgaismoti apelsīni šķiet gatavāki un gardāki. Tātad, pērkot šīs spuldzes, jārēķinās ar zemāko gaismas izšķirtspēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!